Évi 10 százalékos növekedést ígér Szijjártó az agrárexportban

agrarszektor.hu
Ehhez a tavalyi rekord után újabb csúcsokat kellene dönteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Évi tíz százalékos növekedési ütemet kell elérni az agrárgazdasági exportban - hangoztatta Szijjártó Péter fideszes parlamenti képviselő, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az Országgyűlésben. Ehhez járulhat hozzá az egységes Külgazdasági és Külügyminisztérium. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) korábbi tájékoztatása szerint az agrárkivitel tavaly újabb csúcsot döntött 8093 millió eurós teljesítménnyel.

Külgazdasági központú külpolitikára van szükség ahhoz, hogy Magyarország a világgazdasági és -politikai változások nyertese legyen - jelentette ki Szijjártó Péter az Országgyűlésben.

A politikus a Fidesz-frakció vezérszónokaként az MTI szerint azt mondta: "az új világrendben való sikeres nemzeti érdekérvényesítés jegyében" jön létre a harmadik Orbán-kormányban az egységes Külgazdasági és Külügyminisztérium. "A külügyi apparátus a gazdasági versenyközpontúság és a gazdasági eredményközpontúság jegyében fog működni" - mondta.

A külpolitikáról nem célként, hanem eszközként kell gondolkodni - folytatta -, amelynek feladata az aktív részvétel a külgazdasági érdekek érvényesítésében. A politikus szerint az egységes külügyi, külgazdasági és kultúrdiplomáciai szerkezet lehetővé teszi annak a célnak az elérését, hogy 2018-ra a teljes magyar export egyharmada az EU-n kívülre irányuljon, valamint azt is, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kivitel területén Magyarország elérje az évi tízszázalékos növekedési ütemet. Megjegyezte, mivel a magyar egy nyitott gazdaság, ezért a nemzetgazdaság teljesítményét alapvető mértékben határozza meg az export alakulása.

"Azok az országok, amelyek (...) nem képesek a hagyományos diplomáciai tevékenységük megújítására, a változások vesztesei lesznek" - mondta Szijjártó Péter. Az államtitkár-képviselő beszélt a keleti nyitás stratégiájáról is, amely értékelése szerint egyértelműen sikert hozott Magyarországnak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi közlése szerint az agrárexport tavaly újra kiugró eredményt ért, mivel a 8093 millió eurós bevétel 18 millió euróval (2 százalékkal) meghaladta a szintén rekordnak számító, 8075 millió eurós 2012-es teljesítményt is. Mivel az import 4,5 milliárd eurós szinten maradt, az ágazatnak az elmúlt évben sikerült megismételnie 3,6 milliárd eurós pozitív szaldóját, amellyel a teljes nemzetgazdasági külkereskedelmi egyenleg 51 százalékát adta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58