Évtizedek óta nem volt ekkora beruházás a magyar tejiparban

MTI
Mintegy 12 milliárd forintos beruházással fejleszti debreceni feldolgozóüzemét az Alföldi Tej Kft. A beruházással 181 új munkahely jön létre, a vállalat éves árbevétele pedig várhatóan 10 milliárd forinttal növekszik. Évtizedek óta nem volt ekkora beruházás a hazai tejiparban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít az Alföldi Tej Kft. debreceni beruházásához - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Sikerült a kínai kormánnyal megállapodni a magyarországi tejtermékek exportjáról, a kínai szakemberek elvégezték az Alföldi Tej auditját, hamarosan meglesz az eredménye, és megindulhatnak a vállalat termékei Kínába is. Az Alföldi Tej Kft. a termékek 30 százalékát főleg keletre, Kínába kívánja értékesíteni.

Mélykuti Tibor (Mti-fotó: Máthé Zoltán)

A mintegy 12 milliárd forintos beruházással a székesfehérvári tejüzemet is működtető Alföldi Tej Kft. 10 milliárddal növelheti éves árbevételét, amely most mintegy 40 milliárd forintot tesz ki - közölte Mélykuti Tibor, a cég ügyvezető igazgatója. A cég 320 millió liter tejet vásárol fel évente, ezzel a legnagyobb felvásárló, míg a vállalat tagjainak termelése a magyarországi nyerstej termelés negyedét teszi ki.

Az ügyvezető igazgató szerint azért döntöttek a beruházás mellett, mert a csoport által termelt tej mennyisége meghaladta a székesfehérvári üzem évi 245 millió literes kapacitását, és 20 százalékát alapanyagként kell értékesíteni, sok esetben jelentős veszteséggel. A debreceni beruházással a legmodernebb technológiát építik be, amellyel évi 8500 tonna sajtot és 7000 tonna porított terméket gyártanak. Az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen nagyságrendű beruházás a tejiparban, és a kapacitás bővítésével lehetőség nyílik a beszállítói kör növelésére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03