Ez tisztességtelen - Így adják el nekünk az UHT tejeket

agrarszektor.hu
Tisztességtelenül forgalmazzák sok esetben Magyarországon a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejeket - állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Egy ellenőrzési akció azt állapította meg, hogy a termékeket 30 százalékban értékesítik szabálytalanul. A NÉBIH több mint 96 millió forint bírságot szabott ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az UHT tejeknél a tisztességtelen forgalmazói magatartás elsősorban a termékek beszerzési ár alatti értékesítésével, illetve a magyar és külföldi tejek árképzésének különbségében valósulhat meg - derül ki a NÉBIH közleményéből. A hivatal az elmúlt időszakban 41 ilyen irányú vizsgálatot végzett. Az ellenőrzések felét hat kereskedelmi láncnál, illetve három - kereskedelmi lánchoz franchise szerződéssel kapcsolódó - kiskereskedőnél folytatták le, míg a másik felét kereskedő kis- és középvállalkozásoknál.

Az árképzés vizsgálatakor jelentős eltéréseket tapasztaltak. Egyes tejeket akár 10-30%-kal magasabb árréssel is értékesítettek, ami miatt főként a magyar termékek fogyasztói ára emelkedett. Ezzel pedig jelentős negatív hatást gyakoroltak a hazai termékek eladásaira az egyébként is ár érzékeny piacon.

A szakemberek a 41 ellenőrzés több mint 30%-ánál megállapították a tisztességtelen forgalmazói magatartást. A szabálytalanságok összesen 19 féle - 5 kereskedelmi és 14 gyártói, úgynevezett saját márkás - tej forgalmazását érintették, amelyek közül 9 magyar és 10 külföldi gyártású volt. A szabálysértések súlyosságát mérlegelve végül öt esetben összesen 96 millió forint termékpálya felügyeleti bírságot szabott ki a hivatal.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?