Ez a jó hír! - Ötödével olcsóbb lesz a baromfihús

MTI
A fogyasztói baromfiárak akár 20-22 százalékkal is csökkenhetnek, ha jövő januártól 5 százalékos áfa lép életbe a baromfihúsokra. Ha az 5 százalékos kulcs a baromfiágazat valamennyi termékére vonatkozna, a költségvetés bevételei éves szinten 30-35 milliárd forinttal apadnának, de a kiesést a várhatóan megugró forgalom és az ágazat kifehéredése kompenzálhatná.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelenleg a magyar gazdaság és az államháztartás még nincs abban a helyzetben, hogy minden terméknél, szolgáltatásnál mérsékeljük a 27 százalékos áfakulcsot, azonban arra van lehetőség, hogy célzottan, bizonyos termékkörben folytatódjon a csökkentés, ezért tett a kormány a legfontosabb alapvető élelmiszereknél - mint a tej, tojás és a baromfi - erre javaslatot - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter délelőtt a Kossuth Rádió 180 perc műsorában. Ennek értelmében 2017-től a tej, a tojás és a baromfi áfája is 18, illetve 27 százalékról 5 százalékra mérséklődhet jövőre. Azt azonban nem részletezte, hogy mely termékkörökre vonatkozna pontosan a csökkentés.

Varga szerint az áfacsökkentésnek nemcsak az az előnye, hogy megjelenik a fogyasztói árakban, hanem az ágazat fehéredése miatt összességében nagyobb bevételt hozhat az államkasszába a tervezettnél. Példaként említette, hogy a sertéshúsnál az áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkentése után az első két hónapban 8 százalékkal nőtt a forgalom, a magasabb termékforgalom miatt az adóbevétel mérséklődése kisebb lett a tervezettnél.

MTI Fotó: Balázs Attila

Épp ebben, a forgalom növekedése mellett az ágazat fehéredésében látja az intézkedés legnagyobb előnyét Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke is. Ha ebben a formában fogadják el a költségvetési tervezetet, akkor januártól mindenképpen olcsóbbá válik a tojás és a baromfi az üzletekben, a fogyasztói árak akár 20-22 százalékkal csökkenhetnek - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentésére reagálva.

Ez az intézkedés, amennyiben minden terméket érintene - az étkezési tojást is ide véve -, a költségvetésnek mintegy 30-35 milliárd forintos kiesést jelentene éves szinten az előzetes számítások szerint - mondta Csorbai Attila. Ezt azonban ellensúlyozhatja, hogy fehéredik az ágazat és a fogyasztók várhatóan több baromfihúst vesznek majd az áfa-mérséklés hatására. A termelők - akik három-négy éve küzdenek az áfa mérsékléséért - szintén nyerhetnek az intézkedéssel. A szektor ugyanis dinamikusan fejlődhet majd, és "meg tud tisztulni": azok a szereplők "maradhatnak talpon", amelyek legálisan végzik a tevékenységüket.

A kamara is örül a csökkentésnek
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdaságfehérítés irányába tett meghatározó lépésként értékeli az áfacsökkentésről szóló bejelentést, mivel a feketegazdaság több százmilliárd forint veszteséget okoz a magyar agráriumnak, és jelentősen rontja a tisztességesen működő piaci szereplők versenyképességét - derül ki a köztestület közleményéből. A NAK 2014-es számításai szerint az áfacsökkentés a baromfihús és a tojás esetében mintegy 30-35 milliárd, a tejnél pedig 20-25 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Ezt jelentősen ellensúlyozná a megnövekvő keresletből származó többlet adóbevétel, és az érintett ágazatokra gyakorolt kedvező hatás. Az áfacsökkentéssel ugyanis jelentős mértékben visszaszorítható a feketegazdaság, megteremthetők a tisztességes piaci verseny alapjai és megerősíthetők a legálisan működő hazai termelők, feldolgozók. A NAK 2014-ben készített tanulmánya szerint valamennyi alapvető élelmiszer áfájának 5 százalékra történő csökkentése 240 milliárd forint bevételkiesést jelentett volna a költségvetésnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03