Ezután kevésbé lehet majd csalni a biotermékekkel

MTI
Hatályba lépett az ökológiai termékek behozatalát, a szállítmányok unión belüli mozgását pontosabban nyomon követő új elektromos tanúsítási rendszer. Hat hónapos átmeneti időszakot követően, október 19-től már minden ilyen áru az e-tanúsítási rendszer hatálya alá fog tartozni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új elektronikus tanúsítási rendszer segítségével könnyebb lesz a termékek nyomon követése, és a kereskedelmükre vonatkozó megbízható adatok gyűjtése -  közölte az Európai Bizottság (EB). Emellett hozzájárul az élelmiszer-biztonságra vonatkozó rendelkezések megerősítéséhez és a csalás lehetőségeinek csökkentéséhez is. Az Európai Bizottság (EB) az új rendszerre való átállásra hat hónap átmeneti időszakot engedélyez. Ez idő alatt mind a papíralapú, mind az elektronikus tanúsítvány használható lesz. Október 19-től azonban már minden importált ökológiai termék az unión belüli mozgásának nyomon követésére szolgáló e-tanúsítási rendszer hatálya alá fog tartozni.

A rendszer kulcsa, hogy a kereskedők vagy árusok semmilyen formában nem érintettek az elektronikus ellenőrzési tanúsítvány folyamatában. A hét minden napján, 24 órán keresztül elérhető lesz a kereskedelem-ellenőrzési és szakértői rendszer (TRACES). Ez a várakozások szerint mérsékelni fogja a gazdasági szereplőkre és a hatóságokra háruló adminisztratív terheket, valamint sokkal átfogóbb statisztikai adatokkal fog szolgálni az ökológiai termékek behozataláról.

Az ökológiai termékek két uniós ország közötti szállítása esetén, továbbá egy harmadik országból az unióba való behozatalakor az áru igazolását vagy az importőr, vagy a származási ország ellenőrző hatósága tölti ki, majd ez utóbbi hitelesíti. Az igazolást a beléptető uniós ország illetékes hatósága az áru érkezésekor ellenjegyzi. Az igazolásnak tartalmaznia kell a termelő, az importőr és az igazolást kiállító hatóság adatait, továbbá egyértelműen meg kell jelölnie a származási és célországot, a szállítási eszközöket, valamint a termék minden lehetséges adatát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?