Ficoék bátrabbak Orbánéknál - Olcsó lesz a szlovák élelmiszer

agrarszektor.hu
Tíz százalékra csökken januártól az eddigi 20-ról több alapvető élelmiszer áfája Szlovákiában. Románia után tehát Szlovákia is jelentős adómérséklést hajt végre, míg Magyarország csak a sertés tőkehús áfáját csökkenti, mivel a gazdasági tárca szerint a költségvetés nem bír el nagyobb élelmiszerpiaci bevételkiesést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A pozsonyi törvényhozás jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy több alapvető élelmiszer áfája az eddigi 20 százalékról 10-re csökkenjen Szlovákiában - közölte az MTI. A csökkentés része annak a második szociális csomagnak, amelyet Robert Fico kormánya augusztusban jelentett be. A mérséklés az alapélelmiszerek meghatározott körére, kizárólag a friss élelmiszerekre vonatkozik.

Az intézkedéstől a szlovák kormány az alapélelmiszerek kiskereskedelmi árának csökkenését, illetve azt reméli, hogy ennek következményeként az érintett áruk elérhetőbbé válnak. Az élelmiszer áfa-csökkentést a kormányzat saját indoklása szerint azért korlátozta kizárólag a friss élelmiszerekre, hogy azzal elsődlegesen a hazai termelőknek segítsen.


MTI-fotó: Nagy Zoltán

 

Azt, hogy a 10 százalékos áfa konkrétan mely termékekre vonatkozik majd, rendeletekkel szabályozták, ami elvben lehetővé teszi, hogy az érintett áruk körét bármikor bővítsék vagy szűkítsék. Az alacsonyabb adókulcs egyelőre a tej és pékipari termékek közül csupán a kenyérre, a tejre és a vajra vonatkozik, valamint a húsfélék közül a friss és a hűtött szarvasmarha- a sertés-, a kecske- és juh-, a nyúl- és baromfihúsra, illetve az élő és hűtött édesvízi halakra.

Mint ismert, Románia már az idén nyáron 9 százalékos áfát vezetett be az élelmiszerekre. Januártól Magyarországon is lesz áfa csökkentés, de az csak a sertés tőkehúst érinti: januártól e terméknél 5 százalékos kulcsot vezetnek be az eddigi 27 százalék helyett.

Ugyanakkor több más agrárágazat - most leginkább a válsággal sújtott tejszektor - is sürgeti, hogy a sertéshúshoz hasonlóan 5 százalékos áfa lépjen életbe termékeire. A nemzetgazdasági tárca viszont az agrárszektor.hu kérdésére úgy foglalt állást, hogy a költségvetés nem bír el nagyobb bevételkiesést, ezért további élelmiszerpiaci áfa mérséklés nincs napirenden.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?