Fokozódó árvízveszély a napok óta tartó havazás miatt

agrarszektor.hu
A havazások hatására nőtt és várhatóan emelkedik a folyók hóban tárolt vízkészlete. A legtöbb magyarországi folyó apad, a belvízelvezető csatornákban azonban továbbra is magasak a vízszintek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlemény szerint a szerdai és a csütörtökön várható havazás hatására a Felső-Dunait leszámítva minden vízgyűjtőn a hóvízkészletek emelkedésére kell számítani. A Dunán a hóvízkészletek kismértékben emelkedtek, és az estig tartó havazás hatására további emelkedés várható. A lehullott hó mennyisége az 500 méter alatti területeken okozott számottevő készletnövekedést - tették hozzá.

A mostani havazás következtében a Dráva, a Szamos, a Zagyva-Tarna, a Körösök, a Sajó-Hernád, a Mura és a Maros hóban tárolt vízkészletei átlag fölötti értékre emelkedtek. A Bodrog hóvízkészlete jelenleg átlag körüli értéken áll, míg a szlovák adatok alapján a Sajó, az Ipoly, a Hernád alsó szakaszán még a múlt héten valamelyest nőttek a hóban tárolt vízkészletek. A Tisza felső szakaszának hóvízkészlete nem változott jelentősen, még mindig átlag alatti értékek jellemzőek.

A dokumentumban figyelmeztettek: a jövő héttől várható olvadás következtében a belvízhelyzet jelentős fokozódásával kell számolni a korábbi, talajban tárolt és a hóban tárolt csapadék alapján.

Az árvízi helyzetet ismertetve a közleményben azt írták: az elmúlt 24 órában csak kisebb, átlagosan 3-20 milliméter csapadékot észleltek, főként hó formájában.

A Tisza vízgyűjtőjén folytatódott az árhullám levonulása. A folyó középső szakaszán elsőfokú a készültség; Kisköre alsóig apadó, Szolnoktól pedig enyhén áradó vízállások tapasztalhatók. Szintén elsőfokú készültségi szintek mellett a Bodrog és a Zagyva alsó szakasza apad, a Hármas-Körösön viszont stagnáló, enyhén emelkedő vízszintek a jellemzők.

Másodfokú készültség mellett stagnál a Hortobágy-Berettyó, valamint a Takta vízszintje. A Kraszna folyón és a Lónyay-főcsatornán azonban az apadásra való tekintettel megszüntették az elsőfokú készültségi szintet. A Hármas-Köröstől eltekintve a Körösökön folytatódik a lassú apadás.

Mint írták, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a hideg időjárás mellett átlagosan kettő-tizenegy milliméter csapadék várható vegyes halmazállapotban, de a hét végén összesen 25-30 milliméter is eshet a Tisza vízgyűjtőjén, ez pedig újabb árhullámot okozhat a folyókon.

A nagytavak állapotáról azt közölték: mind a Balaton, mind a Velencei-tó vízállása a szabályozási tartományon belül van. A múlt héten az előbbinek négy, az utóbbinak három centiméterrel emelkedett a vízszintje.

Jelenleg csaknem 994 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. Elsőfokú a Bodrogon, a Hármas-Körösön, a Zagyván és a Tisza középső szakaszán, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak. Másodfokú pedig a Taktán és a Hortobágy-Berettyón.

A belvízvédelmi helyzetre kitérve a közleményben arról tájékoztattak: a felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak. Országosan 77 400 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 32 850 hektár vetés-szántó. Legnagyobb elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak.

Jelenleg tizenegy vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 53 szakaszon, ebből 25 szakaszon elsőfokú, 28 szakaszon másodfokú a belvízvédelmi készültség.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03