Folytatódik a termelői árak drasztikus csökkenése

MTI
Hetedik hónapja tart a mezőgazdasági termelői árak csökkenése. A januári 3,2 százalékos visszaesés után februárban az átlagos árszint 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növényi termékek ára 7,3 százalékkal csökkent tavaly februárhoz képest, míg az élő állatoké és állati termékeké 8,2 százalékkal növekedett, ebből tevődik össze a 2 százalékos visszaesés a mezőgazdasági termelői árak esetében - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Januárban a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 8,9 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest, az élő állatok és állati termékek drágulása pedig 7,6 százalékkal.

2017 februárjában az előző év azonos időszakához képest a gabonafélék ára 10 százalékkal csökkent, a gyümölcsök ára 2,3, a zöldségféléké 3,9, a burgonyáé 4,5 százalékkal mérséklődött. Az élő állatok termelői árszintje 7,7, az állati termékeké 9,4 százalékkal emelkedett. A tej felvásárlási ára 14 százalékkal emelkedett.

A vágósertés ára 20 százalékkal nőtt, a vágóbaromfi ára 1,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a vágócsirkéé 1,2, a vágólibáé 9,7, a vágókacsáé 5,5 százalékkal nőtt. Utóbbi kettőnél az emelkedést az magyarázza, hogy a madárinfluenza miatt az előző évi mennyiség felét sem érte el a vágóliba és -kacsa piacra került mennyisége. Csökkent viszont a vágómarha, a juh és a pulyka ára, valamint olcsóbb lett a tojás és a méz is tavaly februárhoz képest.


2016. január-februárjához képest az év első két hónapjának átlagát tekintve a növényi termékek ára 8,2 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek viszont 8,1 százalékkal drágultak, amiből összesítve 2,7 százalékos csökkenés adódott. A zöldségfélék ára 3,7, a gyümölcsöké 4,6 százalékkal csökkent, döntően az alma árának 5,6 százalékos visszaesése miatt. A vágósertés ára 20 százalékkal nőtt, a tej ára 16 százalékkal emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?