Folytatódnak az élelmiszerrazziák

MTI
Eddig 6,4 millió forint bírságot szabtak ki a téli szezonális élelmiszer-ellenőrzésen 62 esetben, és több mint 15 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzés idén is december 1. és 31. között zajlik az ország egész területén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Országosan mostanáig 2125 ellenőrzést tartottak - foglalta össze az eddigi eredményeket Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó szabálytalanságokat találtak - tette hozzá.

A Nébih koordinál

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a megyei, járási kormányhivatalok szakemberei végzik, kiemelten ellenőrzik a hús- és hústermékek előállítását, forgalmazását, az édesipari termékeket, a hal- és a zöldség-gyümölcs forgalmazást, az italokat. Az ellenőrök karácsonyi rendezvényeket, vásárokat, piacokat is ellenőriznek.

Összesen 251 ellenőrzés élelmiszert-előállító helyen, 922 élelmiszer forgalmazásban, 345 pedig vendéglátóhelyen történt. A tavalyi évhez képest csökkent a higiéniai hiányosságok, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya. Javulást mutat a dolgozók képzettségével és egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságok aránya is, eddig hat alkalommal kellett az élelmiszert előállító létesítmény tevékenységét korlátozni. Nőtt viszont a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő miatt a forgalomból kivont termékek aránya az előző évhez képest - mondta.

Több mint 10 ezer vizsgált élelmiszer

Zsigó Róbert tájékoztatása szerint több mint 10 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, ezek 3,8 százalékát kellett kivonni a forgalomból, 15,9 tonnát. A piacokon a lejárt minőségmegőrzési idő miatt 5 magyar és 9 külföldi szaloncukor tételt kellett kivonni a forgalomból, 169 kilogrammot, több mint 200 ezer forint értékben.

Országosan 607 szállítmányt vizsgáltak, szabálytalanságot nem találtak a hatósági állatorvosok, így eddig nem szabtak ki bírságot sem. Az élőhal szállítmányoknál 18 esetből egynél találtak állatvédelmi szabálytalanságot az ellenőrök.

Ellenőrzések a zöldségpiacon

A zöldség-gyümölcs ellenőrzéseken 197 forgalmazó 515 tételét vizsgálták, 33 esetben találtak többségében nyomon követhetőségi, minőségi hibát, és 32 eset miatt szabtak ki 3,8 millió forint bírságot, 14,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?