Hemzsegtek az egerek a bezárt élelmiszerboltban

MTI
Egérrágta és több éve lejárt élelmiszereket is találtak egy Baranya megyei bolt ellenőrzésekor. A súlyos higiéniai hiányosságok miatt az üzlet működését azonnali hatállyal felfüggesztették. Elrendelték 105, javarészt lejárt, nem nyomon követhető, illetve rágcsálók által megdézsmált élelmiszertétel megsemmisítését. Az ügyben milliós nagyságú bírság várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több mint 2 mázsa összsúlyú, nem nyomon követhető, lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű, illetve egérrágta, szennyezett élelmiszert talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) április elején egy Baranya megyei boltban. Az üzlet működését azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök, emellett elrendelték 105 tételnyi élelmiszer megsemmisítését. Az eljárás folyamatban van.

Az üzlet higiéniai állapotában komoly problémák mutatkoztak. Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy az eladótér, a raktárak és a kézmosó helyiség egyaránt erősen szennyezett, a falakról hullik a vakolat és a festék, valamint penészesek a falak. A koszos polcokon a termékek egy része is poros volt. A kenyereket és péksüteményeket piszkos rekeszekben a földön tárolták.

A bolt két raktárhelyiségében számos, az üzlethez nem kötődő tárgyat is tároltak, valamint vegyesen raktározták az élelmiszereket és az egyéb árucikkeket, például a háztartási tisztítószereket. A dolgozók egészségügyi könyvei 2015-ben lejártak.

A bolt minden helyiségében rágcsáló jelenlétére utaló nyomokat lehetett látni. A szakemberek az ellenőrzéskor egérrágta sertészsírt, háztartási kekszet és kenyeret is találtak. Az üzletben több polcra, az élelmiszerek közé is irtószereket helyeztek ki a dolgozók.

A termékek túlnyomó többségénél, összesen 87 tételnél lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő. Az ellenőrök találtak többek között 2013-ban lejárt székelykáposzta, rakott káposzta, valamint sárgaborsófőzelék konzervet, és citromsárga ételszínezéket, de 2014 év végi minőségmegőrzési idejű étkezési zselatint és mandarinkonzervet is. 6 olyan tétel akadt, amelyről eltávolították a lejárati időt. Összesen 105 élelmiszertételt kellett különböző okokból kivonni a forgalomból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02