Hihetetlen! - Ez is tananyag lehet az általános iskolákban

agrarszektor.hu
Néhány éven belül el szeretné érni a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), hogy a horgászat váljon általános iskolai tananyaggá, amelyet horgászvizsga zárna. A szervezet stratégiájában a hazai és a külföldi horgászok számának jelentős növelése szerepel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Középtávon, vagyis akár három éven belül el szeretné érni a Mohosz, hogy a horgászatot az általános iskolákban oktassák a gyerekeknek - erősítette meg az agrárszektor.hu-nak Dérer István, a szövetség elnökhelyettese. E törekvés szerepel a szervezet stratégiai céljai között is.

MTI-fotó: Lehotka László

A Mohosz azt szeretné elérni, hogy a horgászat alapfokú tananyag legyen az általános iskolákban, és a gyerekek az elsajátított ismeretekről horgászvizsgán számoljanak be. Dérer István szerint ilyen rendszer már több európai országban - például Hollandiában - is működik.

A horgászati oktatás hozzájárulhat ahhoz, hogy növekedjen a szervezett horgászok száma Magyarországon. A MOHOSZ stratégiai elképzelései szerint a 330 ezres mai regisztrált horgászlétszám hat év alatt átlépheti a 400 ezret, a külföldi horgászturisták száma pedig az évi 100 ezret. A horgászatból származó belföldi forgalom 35 százalékkal, a külföldi száz százalékkal növekedhet, és ez 5-8 ezer új munkahelyet teremthet, ha ehhez évi 20 milliárd forintos állami és vállalkozói fejlesztést is sikerül megvalósítani.

Kimozdítani a gyermekeket a számítógépek világából
A Mohosz alapszabálya rögzíti "a horgászattal kapcsolatos gyermek- és ifjúságnevelés, ismeretterjesztés, oktatás, a horgász- és versenyzői utánpótlás biztosításának elősegítése" gondolatkört, egy másik bekezdésben pedig a horgászvizsga kapcsán az oktatási intézményekkel való együttműködés szövetségi igénye szerepel - áll a szövetség e témában kiadott közleményében. Számos hazai tanintézményben fakultatív keretek között, ám szervezetten - sokszor a nyári szüneti programok keretében - már évek óta működik az alapvető horgászati ismeretek átadása. Az elméleti és a gyakorlati foglalkozások végén számos esetben egyszerű "horgászvizsgára", majd gyermek-horgászjegy átadására is sor kerül. A Mohosz szerint e programok döntően sikeresek, a visszajelzések alapján a gyermekek szeretik a foglalkozásokat és sokuknál ez a pár óra, vagy nap komoly lépést jelent, jelenthet a "horgásszá válás" folyamatában. A horgászat iránt is elkötelezett, jó pedagógussal komoly hatást lehet gyakorolni a gyermekekre, erre jó példa - a társadalmi különbségek ellenére is - a holland gyakorlat. A Mohosz számára a stratégiai cél a lehetőség országos kiterjesztésével a gyermekek "kimozdulásának" szervezett biztosítása az iskolapadból és a számítógépek világából a mindig változó természetbe, mindezt összekötve egy jól felépített, kellően játékos és interaktív, gyakorlatias tananyag-modulrendszer elkészítésével, amelynek elsajátítását esetleg akár az (ez esetben díjmentes) állami horgászvizsga is lezárhatja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?