Így maradhat talpon a kaposvári húsipar

agrarszektor.hu
Több százmilliós beruházást hajtottak végre a kaposvári Kometa' 99 Zrt. húsüzemében, hogy növeljék a vállalat versenyképességét. A közelmúltban üzembe helyezett új kábító- és terelőrendszerrel javítható a húsok minősége és az állatok elkábítása is kíméletesebb. Az olasz tulajdonú cég tavaly 25 milliárd forint nettó árbevételt ért el és 153 millió forintos veszteséget termelt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mintegy 700 millió forintos beruházást bonyolított le a Kometa' 99 Zrt - közölte az MTI. A vállalat szerint a közelmúltban üzembe helyezett új kábító- és terelőrendszerrel csökkenthető az úgynevezett PSE (Pale Soft Exudative) elnevezésű húsok előfordulása, ezzel pedig nőhet a cég versenyképessége.

A PSE húsok világos színűek és nagy a léeresztő képességük, így tároláskor és feldolgozáskor tömegveszteséget okoznak, ez pedig komoly gazdasági károkat jelentett az üzemnek. Emellett a hagyományos kábítási technológiák állatvédelmi szempontból sem voltak kedvezők, mivel felesleges stresszt okoztak az állatoknak.

Az önkormányzat is tulajdonos
A kaposvári önkormányzat 2013-ban mintegy 2 milliárd forintért vásárolt tulajdonrészt a Kométa' 99 Zrt.-ben. A likviditási gondokkal küzdő vállalat közel ezer családnak adott munkahelyet, így az önkormányzat szigorú feltételekkel ugyan, de megmentette a városnak stratégiailag fontos céget.

Az olasz tulajdonú cég tavalyi nettó árbevétele 25 milliárd forint volt és közel 153 millió forintos veszteséget ért el. A vállalat - amely tavaly 643 dolgozót foglalkoztatott - árbevételének fele exportból származik, a legjelentősebb piacai Olaszország, Spanyolország, Dél-Korea, Japán, Németország, a dél-szláv területek és a kelet-európai országok.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?