Illegális halászat: "zéró toleranciát" hirdet az EU

agrarszektor.hu
Az EU új halászati ellenőrző rendszerének teljes körű működésbe lépésével a halászok számára sokkal nehezebbé válik megúszni az illegális halászat következményeit.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az új rendszer a hal kifogásától a fogyasztóig tartó lánc egésze alatt biztosítja a nyomon követhetőséget. A tagállami hatóságok a piaci lánc bármely eleménél kiszúrhatják a visszaéléseket, és vissza tudják fejteni azokat a bűnösig.

"Nem engedhetjük meg többé, hogy a halászoknak akár csak egy kis része is figyelmen kívül hagyja a szabályokat, és megússza ezt. Ez nemcsak tisztességtelen, de aláássa a halállomány védelme érdekében tett erőfeszítéseket, a tisztességtelen verseny által torzulásokat okoz a piacon, hátrányba hozza a szabálykövető halászokat és megszakítja a megfelelési láncot, legfőképpen pedig pusztítja a halállományt" - jelentette ki Maria Damanaki, tengerügyi és halászati biztos.

A 2010-es ellenőrzési rendelet teljes alkalmazhatóságához szükség volt a végrehajtási szabályok elfogadására. A szankciók harmonizálása és az új pontrendszer garantálják azt, hogy a súlyos szabálysértések minden tagállamban hasonló jogkövetkezményekkel járnak.

Az új szabályok általánossá teszik az új technológiák használatát, amelyek egyrészt csökkentik a gazdasági szereplők és a hatóságok adminisztratív költségeit, másrészt sokkal egyszerűbbé, ezáltal hatékonyabbá teszik az adatok ellenőrzését.

Az új rendelet szabályozza azokat a mechanizmusokat is, amelyekkel a Bizottság biztosíthatja, hogy a tagállamok betartsák a szabályokat: megerősített ellenőrzési jogosítványok, önálló ellenőrzések és átvilágítások, igazgatási vizsgálatok, EU-s támogatások felfüggesztése vagy visszavonása, továbbá a kvóták és a halászati erőkifejtés csökkentése, amennyiben a tagállami ellenőrzési rendszer nem bizonyul elég hatékonynak.
A végrehajtás megkönnyítése érdekében a Bizottság bizonyos típusú, különösen az új technológiára koncentráló projektek társfinanszírozása formájában pénzügyi támogatást nyújt a tagállamoknak.

Teljessé válik a halászati politika

A most elfogadott végrehajtási rendelettel teljessé válik az EU halászati ellenőrzési politikájának 2008-ban megkezdett átfogó reformja. Az új rendszer három pilléren nyugszik: az illegális halászat ellen kidolgozott rendeleten, amely biztosítani fogja, hogy az EU-ba behozott és az innen kivitt valamennyi halászati termék teljes mértékben megfelel a halállományok védelmével és kezelésével kapcsolatos rendelkezéseknek; a halászati engedélyekről szóló rendeleten, amely annak kereteiről rendelkezik, hogy az európai uniós gazdasági szereplők számára miként lehet engedélyezni az EU vizein kívüli halászatot, illetve a külföldi szereplőknek az EU vizein belüli halászatot; továbbá magán az ellenőrzésről szóló alaprendeleten, amely teljesen új jogi kereteket ad a közös halászati politika ellenőrzésének és végrehajtásának.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?