2018. március 24. szombat Gábor, Karina

Hírek - Élelmiszerpiac

Indul a 12. Coop Rally: fókuszban a magyar élelmiszerek

12. alkalommal rendezik meg a Coop Rally-t: a szeptemberi, országjáró autóversennyel a szervezők a magyar élelmiszerekre, a hazai gyártókra és alapanyagokra hívják fel a figyelmet. Az esemény médiatámogatója a Portfolio Csoport.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A Coop Rally nyitó sajtótájékoztatóján Tóth Géza, az áruházlánc vezérigazgatója elmondta: a Coop csoport Magyarország legnagyobb boltszámmal, a legtöbb településen működő üzletlánca, piaci helyzete stabil. Saját márkás termékeinek 90%-a magyar termék, összes termékeinek 85%-a magyar gyártótál származik.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az áruházlánc adatai szerint a vásárlásoknál még mindig az elsődleges domináns tényező, de az ár szerepe folyamatosan csökken, és egyre fontosabb a termék eredete - különösen a frissárukná, az ásványvizeknél, azétolajoknál figyelnek erre a vevők.

Pekó László, a Coop igazgatósági elnöke hozzátette: a rally célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a jó minőségű magyar élelmiszerekre. A verseny az idei évben elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat is. Idén a mezőny 735 kilométert tesz meg, 115 cég 300 résztvevővel képviselteti magát. A verseny ezúttal Magyarország északkeleti régiójának gyártói és forgalmazói központjait érinti.

Figyelnek a magyar élelmiszerekre


Fontos a magyar termékek piacát növelni, hiszen a hazai termékek biztonságosak, jó minőségűek, és hazai munkaerőt teremtenek- mondta el Feldmann Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. A 2600-2700 milliárd forintnyi élelmiszerpiac a hazai kiskereskedelem negyedét teszi ki, ezért sem mindegy, hogy ezen a piacon a hazai vállalkozások milyen arányban vesznek részt. Innováció, tudás, minőség és együttműködés - az államtitkár szerint ezek a legfontosabb hívószavak.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár emlékeztett arra, hogy a kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazattá minősítette. Hosszas előkészítés után elkészült és elfogadták az élelmiszeripari fejlesztési stratégiát, és az újraiparosítást célzó Irinyi-tervben is szerepet kap az ágazat. 

A nemzetgazdaságban a kibocsátás fele a feldolgozóiparhoz kapcsolódik, az élelmiszeripar a második legfontosabb feldolgozóipari ágazat. A kormány közel 300 milliárd forintot irányzott elő az ágazat fejlesztésére.

A kormány július közepén elfogadott egy 20 pontos akciótervet - 2 milliárd forintos forrással -, aminek célja a magyar fogyasztók érdekeinek védelme. Ennek része a Magyar Élelmiszerkönyv további felülvizsgálata, ezzel az élelmiszerek minőségének javítása.

Zsigó elmondta: minden lehetséges eszközt felhasználnak ahhoz, hogy a vásárlók döntéseikhez minden információt megkapjanak. Az intézkedések része, hogy tovább fejlesztik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu