Itt a legfontosabb szempont: ezen múlik az újabb áfacsökkentés

agrarszektor.hu
Akkor van esély további alapvető élelmiszereknél áfacsökkentésre, ha a sertés tőkehús áfájának januári mérséklése megjelenik a fogyasztói árakban is - jelentette ki Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A tárca tapasztalatai szerint a kiskereskedelmi láncokban máris olcsóbbá vált a sertéshús, a kisebb cégek és a hentesüzletek egy részénél viszont még nem. Ma elsősorban a tej- és a baromfiszektor vár arra, hogy az áfa ezekben az ágazatokban is 5 százalékra csökkenjen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A felkért ágazati érdekképviseletek és háttérintézmények beszámolói szerint a meghatározó kiskereskedelmi láncok érvényesítették az árakban az alacsonyabb áfát, a nagyobbak a szokásoshoz képest forgalomnövekedést is tapasztaltak - állapította meg az MTI szerint Czerván György a budaörsi Tesco áruházban tartott sajtótájékoztatón. A kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzleteknél viszont még nem mindenhol tapasztalható a fogyasztói árak csökkenése, amelynek részben oka lehetett, hogy "volt némi félreértés abban, mely termékekre vonatkozik az áfacsökkentés, de időközben ez már egyértelművé vált".

Mint ismert, a sertés tőkehús áfája januártól csökkent 27 százalékról 5 százalékra. Czerván György szerint a kormány figyelemmel kíséri az áfacsökkentés következményeit azért is, mert más ágazatokban is komoly az igény a lakosság, illetve az ágazat számára egyértelműen kedvező döntések meghozatalára. Ennek azonban feltétele, hogy az erőfeszítések ténylegesen megjelenjenek a lakosságnál a fogyasztói árakon keresztül - fűzte hozzá az államtitkár.

Korábbi nyilatkozatok szerint ma elsősorban a tej- és a baromfiágazat szeretné elérni, hogy az áfakulcs 5 százalékra csökkenjen. A tejszektorban a túltermelés és a nyomott felvásárlási árak okoznak gondokat, a baromfipiaci szereplők pedig attól tartanak, hogy a fogyasztók az olcsóbb sertéshúshoz pártolnak, és ez a baromfihúsoknál keresletcsökkenést okoz.

A Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél csaknem harmadával nőtt a tőkehúsok forgalma az elmúlt év azonos időszakához képes az év első három hetében - közölte a mai tájékoztatón Orosz András, a vállalat marketing vezetője. Szerinte ugyanakkor az első hetek nem igazolták azt a félelmet, hogy a baromfihúsok forgalma csökken. Sőt, a Tescónál az első három hét közel 10 százalékos növekedést hozott - állította a marketing vezető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?