Itt a teljes lista! - Ezeket a húsokat vehetjük meg sokkal olcsóbban

agrarszektor.hu
Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt az állásfoglalást, amely meghatározza, hogy januártól a kereskedelemben mely sertéstermékeket kell 5 százalékos áfával - vagyis a tavalyinál jóval olcsóbban - forgalmazni. Az állásfoglalásra azért volt szükség, mert a kereskedelemben zavart okozott az áfa törvény értelmezése. Most egyértelművé vált, hogy az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfa vonatkozik többek között a darált húsra, a kicsontozott karajra , a légmentesen csomagolt tőkehúsokra és a szalonnás sertéshúsra is, de például a vaddisznóból készült termékeknél nem lehet alacsonyabb kulcsot alkalmazni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Külön állásfoglalást jelentetett meg a NAV arról, mely sertéstermékeket kell 5 százalékos áfával árusítani a kereskedelemben januártól. Az értelmezés azért vált szükségessé, mert 2016-tól 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája, de a kereskedők számára nem minden terméknél volt egyértelmű, hogy az 5 százalékos vagy továbbra is a 27 százalékos kulcsot kell-e alkalmazni.

A NAV az áfatörvényre hivatkozva megállapítja, hogy 5 százalékos áfával adóznak a 0203-as vámtarifaszám alá tartozó friss, hűtött vagy fagyasztott sertéshúsok. Továbbra is 27 százalékos kulcs vonatkozik tehát azon sertéstermékekre, amelyek nem sorolhatók ide. (Mint ismert, az élő sertések és a félsertések forgalmazása már korábban 5 százalékos áfa kulcs alá került).

Bővebb kategóriaként az úgynevezett 2. árucsoport - ahová a sertéshúsok is tartoznak - tartalmazza minden élelmezési célra alkalmas állat húsát tőkehúsként, félbehasítva, negyedelve, darabolva és darálva, illetve bármilyen formára vágva és aprítva - összegzi a NAV. A szabályozás a következő állapotú húsokat sorolja ide:

- friss
- hűtött
- fagyasztott
- előzetesen forrázott vagy hasonló módon kezelt, de nem főzött
- sózott, sós lében tartósított, szárított vagy füstölt
- gyengén cukrozott vagy cukros vízzel meglocsolt
- fehérjét bontó enzimekkel porhanyósítás céljából kezelt
- légmentes csomagolt

A fenti módon megmunkált, emberi fogyasztásra alkalmas húsok akkor is a 2. árucsoportba tartoznak, ha azokat állateledel - például kutya- vagy macskaeledel - előállítására használják fel. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok viszont nem sorolhatók ide, és a másként megmunkált sertéstermékek - például a fűszerezett és/vagy főzött húsok - sem részei a 2. árucsoportnak.

A 2. árucsoporton belül a 0203 vámtarifaszám alá sorolnak mindenféle sertéshúst friss, hűtött vagy fagyasztott állapotban. Így például ide tartozik az egész- vagy fél sertés, a comb, a lapocka és ezek részei, az elülső részek, a tarja, a karaj és részei, az oldalas, a dagadó és részei, a sertésszalonna húsréteggel, a csontos lábszárhús és a csülök. Ezekre a húsokra csonttal és csont nélkül is a 0203 vámtarifaszám vonatkozik. Szintén ide kell sorolni a szalonnás sertéshúst, a zsírral vastagon rétegezett húst és a húsréteget tartalmazó zsiradékot is. Ezeket tehát az 5 százalékos áfa terheli, nem alkalmazható viszont az 5 százalékos kulcs a 0203 vámtarifaszám alá tartozó, vaddisznóból származó termékekre.

A sertések élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékei és belsőségei ugyanakkor nem osztályozhatók a 0203 vámtarifaszám alá. Így tehát a fej és annak részei (például fül, orr), a köröm és a láb (amely a csülköt nem tartalmazza), a farok, a szív, a nyelv, a rekeszizom, a nagy cseplesz, a nyak, a csecsemőmirigy, a máj, a vese, a tüdő, a velő, a húsos csont (amely főként csontot tartalmaz) 27 százalékos áfával adózik. Ugyancsak 27 százalékos kulcs vonatkozik a húsréteget nem tartalmazó sertésszalonnára, a kiolvasztott sertésszalonnára (sertészsírra) és a sertészsír kisütéséből származó töpörtyűre.

Szintén nem tartoznak a 0203-as vámtarifaszám alá azok a termékek, amelyeket másként munkáltak meg, mint amilyen feldolgozási módot a 2. árucsoport megenged. Ilyen eljárás lehet például a fűszerezés és a főzés. Így például máshová kell sorolni a kolbászt, a májas hurkát, a véres hurkát, illetve a húsból, vágási melléktermékből, belsőségből és vérből készült egyéb termékeket, amelyek továbbra is 27 százalékos kulccsal adóznak.

A teljes NAV-állásfoglalás itt olvasható el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13