2017. március 25. szombat Irén, Írisz

Hírek - Élelmiszerpiac

Jó volt tavaly valakinek? - Ezt mutatják az árak

Tavaly összességében 0,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak 2014-hez képest. Decemberben viszont 5,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A 2015 decemberében tapasztalt, 5,2 %-os emelkedés úgy adódott, hogy a növényi termékek ára 12,6%-kal nőtt, míg az élő állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 6,0%-kal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gabonafélék ára 11%-kal emelkedett, amely elsősorban a kukorica árának 21%-os növekedésével magyarázható, miközben a búza ára 2,2%-kal csökkent. A burgonya ára 73%-kal nőtt a 2014. decemberi alacsony bázishoz képest, viszont a 2013. decemberi árhoz képest csak 5,7%-os a növekedés. Az élő állatok termelőiár-szintje 2,8, az állati termékeké 13%-kal lett alacsonyabb. A vágósertés felvásárlási ára tovább csökkent, így 2015 decemberében 313 forint volt kilogrammonként, ami az elmúlt négy év legalacsonyabb ára.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


A mezőgazdasági termelői árak az elmúlt évben 0,4%-kal emelkedtek 2014-hez képest, ezen belül a növényi termékek árai 6,4%-kal nőttek, az élő állatok és állati termékek árai 8,4%-kal csökkentek. A gabonafélék ára 3,1%-kal nőtt, ezen belül a búza ára lényegében nem változott, a kukorica ára 6,2%-kal emelkedett. A burgonya ára 1,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A gyümölcsök ára 19%-kal nőtt, ezen belül az almáé 27, míg a szőlőé 10%-kal emelkedett. A vágósertés ára 11, a tej termelői ára 20%-kal esett vissza.


A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,2%-kal alacsonyabbak voltak, amely a folyó termelő-felhasználás árszínvonalának 1,8%-os csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,8%-os növekedéséből adódott. A folyó termelő-felhasználás árszínvonalának mérséklődése az energia árának 11 %-os és a takarmányok árának 2,7%-os csökkenéséből, valamint az állatgyógyászati termékek árának 3,3, a műtrágyák árának 2,6, továbbá a növényvédő szerek árának 2,4%-os növekedéséből tevődik össze.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 101,6% volt. A mezőgazdasági termelői árak mérsékeltebben nőttek, mint amennyivel a ráfordítási árak csökkentek.


 

Címlapon, most

Kalózszoftverekkel hekkelik meg saját traktoraikat a gazdák

Brazil húsbotrány: fokozott ellenőrzést rendelt el a főállatorvos

Magyarországra közvetlenül kevés brazil hústermék érkezik.

Hatalmas vihart kavar a brazil húsbotrány - Brüsszel is lépett

Korrupciós ügyek és kritikán aluli húsminőség a világ legnagyobb exportőrénél.

Nyúzzák a Renner traktort, de állja a sarat

Gyakorlati próbákat tartanak az új magyar géppel, készül a fülkés változat is.

Április 15-ig lehet bejelenteni a téli fagykárokat

A termelők a hozamértékcsökkenés 80 százalékát is megkaphatják.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ