Káosz a meggypiacon? - Az idei szezontól rendet tennének

agrarszektor.hu
Kötelezően szerződést kell kötniük egymással ezután a termelőknek és a feldolgozónak-felvásárlónak, ha a friss meggyet Magyarországon kívánják értékesíteni. A magyarországi értékesítésre irányuló szerződést a friss meggy feldolgozásáig írásba kell foglalniuk a feleknek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szerződés megkötésére a feldolgozónak vagy a felvásárlónak kell írásbeli ajánlatot tennie a termelőnek, és az ajánlathoz a feldolgozó vagy a felvásárló hat hónapig kötve van - derül ki a kormány parlamenthez benyújtott törvényjavaslatából.. A friss meggy magyarországi értékesítésére irányuló szerződést a feldolgozásig kell írásba foglalni. A határozott időre szóló szerződést legalább egy éves időtartamra kell megkötni, a határozatlan idejűt pedig rendes felmondással egy éves felmondási idővel lehet megszüntetni.

A kötelezettség betartását a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrzi. Amennyiben a kötelezettség megszegését állapítják meg, egy hónapos határidő kitűzésével felhívja a feleket a teljesítésre. Ha a felek a határidő elteltével sem teljesítik a kötelezettségeiket, akkor a mezőgazdasági igazgatási szerv szankciót alkalmaz. Ez a szövetkezetekre és a gazdasági társaságokra egyaránt vonatkozik. Ha a felek között nem jön létre a szerződés, akkor a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara jogosult a közvetítésre.

A friss meggy piacán az elmúlt években kedvezőtlen folyamatok voltak tapasztalhatók. Ennek kiküszöbölésére az Európai Parlament és a Tanács lehetőséget biztosít a tagállamok számára, hogy a meggyre vonatkozóan is kötelezővé tegyék a termelők és a felvásárlók vagy a feldolgozók közötti értékesítési szerződések írásba foglalását, valamint a szerződéses ajánlattételt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?