2017. október 21. szombat Orsolya

Hírek - Élelmiszerpiac

Keményen bírálja Budai Gyula az Európai Uniót

Rendkívül nagy károkat okozott az Európai Unió embargós politikája az agrártermelőknek, ezért egyre hangosabban követelik az embargós politika megszüntetését – jelentette ki Budai Gyula miniszteri biztos. Szerinte Magyarországnak új piacok felkutatásával sikerült ellensúlyoznia az embargó kedvezőtlen hatásait.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Magyarország sikeresen ellensúlyozta új piacok felkutatásával a magyar agrár- és élelmiszeripari termékekre is vonatkozó, másfél éve bevezetett orosz embargót - érvelt Budai Gyula az MTI-nek. Magyarország már az orosz embargó elrendelése - 2014 szeptembere  - után szélesítette agrárkereskedelmi kapcsolatait a nyugat-balkáni országokkal, a dél- kelet-ázsiai és a távol-keleti államokkal, valamint Kínával.

Gyenge kompenzációs intézkedések

A miniszteri biztos szerint az elmúlt másfél év rávilágított arra, hogy Európa számára nagyon fontos az orosz piac. Az EU embargós politikája – tette hozzá - rendkívül nagy károkat okozott az uniós agrártermelőknek, mert nem értek el kellő hatást azok a kompenzációs intézkedések, amelyek az uniós árukat sújtó orosz beviteli korlátozásokat lettek volna hivatottak ellensúlyozni. Ezért az unió nagy agrártermelői egységesen egyre hangosabban követelik az embargós politika megszüntetését.

Amennyiben a kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó minszki megállapodást betartják a felek, úgy az uniós árukat sújtó orosz embargó még az idén, jó esetben 2016 első fél évében megszűnhet – jelentette ki Budai Gyula. Ezt a folyamatot siettetheti, hogy Oroszország ez év januárjától beviteli korlátozás alá vonta az ukrán mezőgazdasági cikkeket. A miniszteri biztos szerint 2014-ben mintegy 80 millió euró, 2015-ben pedig ennek az összegnek mintegy a duplája volt a magyar agrár- és élelmiszeripari exportőrök kára az orosz embargó miatt.

Mely cégek szállíthatnak?

Az Orosz Föderáció Állat- és Növényegészségügyi Szövetségi Felügyelete legutóbb a múlt év áprilisának végén ellenőrzött magyar húsipari cégeket. Ennek nyomán jelenleg 5 magyar cég továbbra is szállíthatja termékeit Oroszországba. Ezek közé tartozik a Gallicoop Zrt., a Sága Food Kft., a Wasim Sajt Kft., az Aliment Kft., a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Zrt. Emellett az orosz állat- és növényegészségügyi hatóság három cég esetében feloldotta a korábban bevezetett ideiglenes korlátozásokat. Ezek a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. alsómocsoládi gyáregysége, a Pannontej Zrt. valamint a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. Fenntartotta továbbá a tavaly tavaszi audit során tapasztalt hiányosságok miatt 5 cég esetében a korábban bevezetett ideiglenes korlátozásokat, és ezt további két vállalat esetében is bevezette.

A magyar cégek közül volt olyan, amelyik nem veszített, hanem inkább nyert az embargó bevezetésével – vélte Budai Gyula. Ezek közül a vállalatok közül a vetőmagtermelő cégeket valamint egyes konzervipar üzemeket említett meg. A mennyiben az orosz embargó megszűnik, a biztos szerint a magyar sertéslétszámot belátható időn belül növelni kell, hogy az oroszországi igények kielégíthetők legyenek magyar húsipari termékekkel

Nálunk tanult a helyi elit

A tapasztalatok szerint Dél-Koreában, Japánban és Szingapúrban is keresik a magyar sertéshúst, és főként a mangalicatermékeket lehet jól értékesíteni. Nemrégiben a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. helyi irodáinak megnyitásakor Vietnámban, Hanoiban és Ho Si Minh-városban valamint Kambodzsában Phnom Penh-ben is jelentős érdeklődés mutatkozott a magyar élelmiszerek és agrártermékek iránt. Budai Gyula szerint ezekben az országokban a magyar termékek piacra jutását az is segítheti, hogy a helyi elit tagjai közül korábban többen Magyarországon tanultak. A szóban forgó piaci expanzió része lesz az a közeljövőben sorra kerülő tokiói rendezvény is, ahol ugyancsak a magyar agrár- és élelmiszeripari termékeket vonultatja fel a nemzeti kereskedőház.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu