2017. november 25. szombat Katalin

Hírek - Élelmiszerpiac

Készülhetnek a horgászok: ez jön a Balatonon, a Tiszán és a Dunán

Maximum három-három szakaszra vonná össze a jövő évtől horgászati szempontból a Dunát és a Tiszát a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), vagyis legfeljebb 3-3 szakaszra lehetne kiváltani területi horgászjegyeket. Emellett „legalább a Balatonra, a Dunára, a Tiszára és a Velencei-tóra” együttesen érvényes, kedvezményes országos területi jegytípust is kialakítanának 2017-től. Az összevont vízeken vagy vízszakaszokon az új éves területi jegyek ára nem lehetne nagyobb az összevont vízterületek legdrágább területi jegyének 150 százalékánál.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Nagy változtatásokat hajt várhatóan végre 2017-től a legnagyobb állami vizek horgászati szabályozásában a Mohosz, amely a legtöbb nyilvántartott állami vízterületnél 2016-tól kapta meg a hasznosítási jogot, és ezt most úgynevezett alhaszonbérletként adja tovább tagszervezeteinek, illetve azok horgászegyesületeinek. A változtatások hátterében az áll, hogy minden nyilvántartott állami vízterületen megszűnt a kereskedelmi célú halászat, és a hasznosítást azt idéntől horgászszervezetek veszik át.

A Mohosz egyik tavalyi választmányi határozata szerint 2017. január elsejétől meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a Duna és a Tisza élő szakaszain a területi jegyek maximum 3-3 szakaszra legyenek bontva. Ez azt jelentené, hogy maximum ennyi szakaszra lehetne kiváltani területi jegyeket, vagyis horgászati szempontból a Duna- és a Tisza-szakaszok száma jelentősen csökkenne, miközben a kiváltható területi engedélyek hosszabb folyószakaszokra lennének érvényesek.

MTI-fotó: Mészáros János


Egy másik Mohosz-határozat azt is előírja, hogy „legalább a Balatonra, a Dunára, a Tiszára és a Velencei-tóra” együttesen érvényes, kedvezményes - úgynevezett országos - területi jegytípust is ki kell alakítani 2017-től. Ez pedig azt jelentené, hogy e vizeken egy engedély kiváltásával is horgászni lehetne, vagyis nem kellene külön-külön területi jegyeket venni.

Kérdés persze, hogy az összevonások mennyire drágítanák a területi jegyárakat a tavalyi vagy az idei árakhoz képest. Ezzel kapcsolatban a Mohosz úgy rendelkezik, hogy az összevont jegyek éves díja nem haladhatná meg a bevont szakaszok legmagasabb díjú éves területi jegyének 150 százalékát. Ez tehát a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például két olyan szakaszt vonnának össze, amelyeken az éves területi jegy ára az idén 10 ezer és 20 ezer forint, az összevont éves jegy maximum a 20 ezer forintos drágább jegy 150 százalékába, vagyis 30 ezer forintba kerülhetne 2017-ben.

MTI-fotó: Mészáros János


A Mohosz az idén várhatóan még nagyjából az eddigi hasznosítási szakaszoknak megfelelően adja alhaszonbérletbe horgász tagszervezeteinek a Dunát és a Tiszát, azaz váltja le számos helyen a korábbi halászati hasznosítókat. Ettől függetlenül egyes szakaszok hossza módosulhat, vagyis előfordulhat, hogy az új területi jegyek nem mindenhol terjednek ki pontosan az eddigi folyószakaszokra. Azért is lehetnek változások, mert a Mohosz el akarja érni, hogy egyes dunai és tiszai szakaszokon az új horgászati hasznosítók már az idén is adhassanak ki közös, összevont területi jegyeket. Az árképzésnél itt is a „150 százalékos szabály” érvényesülne, vagyis az új jegyár az eddigi drágább jegy legfeljebb 150 százaléka lehetne.

Az átszervezéseket a horgászok terheinek tervezett csökkentése, illetve a horgászszervezeti szolgáltatások egységesítése indokolja – közölte az agrárszektor.hu-val Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese. Az átalakítások első lépcsője, hogy január elsejétől a Mohosz haszonbérletébe került valamennyi lejárt hasznosítású vízszakasz, amelyek zömét a szövetség február elsejétől alhaszonbérbe adja horgászszervezeteinek. A Dunát és a Tiszát érintő intézkedések második lépcsője lesz a területek összevonása maximum 3 szakaszra 2017-től. Az összevonás Dérer István szerint azt is jelentheti, hogy például a Dunán a folyó teljes hazai szakaszára érvényes, általános dunai jegyet is kiadhatnak.
Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu