Kevesebb a méz a súlyos méhpusztulás miatt

agrarszektor.hu
Nagyon kevés lett az idei repceméz, ami a múlt téli komoly méhpusztulásnak köszönhető. Akácmézből gyenge-közepes évet tudhatnak maguk mögött a méhészek, ugyanakkor a napraforgó kiválóan mézelt 2017-ben. A csökkenő mennyiség ellenére mintegy kétszeresére nőtt az éves mézfogyasztás Magyarországon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly télen a méhállomány majdnem negyede elpusztult vagy legyengült a kemény hideg és az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt - mondta Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke. Az állomány a repce és az akác virágzásáig nem tudot megerősdöni,

így repcemézből nagyon gyenge, akácból gyenge-közepes évet zártak a méhészek.

A napraforgó virágzására már fel tudott fejlődni az állomány, így azok a méhészek, akiknél nem volt extrém mértékű a méhpusztulás, összességében enyhe pozitív eredménnyel zárhatják az évet.

A repcetermés fele az elvárható minőséget sem hozta. Ez főként azzal magyarázható, hogy a méhészek korán, magas víztartalom mellett pergették ki a mézet annak érdekében, hogy a repcével csaknem összeérő akácból fajtamézet tudjanak pergetni.

Az akácméz a kisebb mennyiség ellenére jó minőségű,

a napraforgó pedig a száraz nyár hatására 15-16 százalék körüli víztartalmú lett, az első osztályú méz 19 százaléknál kezdődik - közölte az elnök.

A felvásárlási árak a nagybani piacon a vegyes virágmézből - hordós kiszerelésben - kilónként 650, akácméznél 1200-1400, az egyéb fajtamézeknél 800-1000 forint körül alakulnak. A fogyasztók a kiskereskedelemben a vegyes méz kilójához 1200-1300, az akáchoz 2000, a hárs és egyéb mézekhez 1700-1800 forintért juthatnak hozzá. Az utóbbi három évben sem emelkedés, sem csökkenés nem volt a piacon - közölte Haász Ferenc. 

Magyarországon az éves átlagfogyasztás fejenként 70-80 dekagrammra nőtt a korábbi 40-50-ről.

A méz 65-70 százalékát továbbra is exportálják, főként Német-, Olasz- és Franciaországba - hangsúlyozta az elnök.

Békés megyében körülbelül nyolcszázan foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 660 tagja van. A méhcsaládok számát ősszel 68 ezerre becsülték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?