Ki felel a halálos vadbelesetekért? - Elnézést kért a Magyar Közút

agrarszektor.hu
Elnézést kért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója amiatt, hogy egy televíziós műsor szerint a társaság a gazdálkodókat hibáztatta azért, hogy egyre több a halálos vadbaleset a közutakon. A nyilatkozat "általánosító olvasata" - áll a zrt. közleményében - nem felel meg a cég álláspontjának. Ugyanakkor a vállalat szerint előfordul, hogy a gazdák beszántják a zöld sávként működő árkokat, így a vadak a közutakra juthatnak. Ilyenkor azonban egyeztetéseket kezdeményeznek a termelőknél.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"A magam és munkatársaim nevében ezúton is elnézést kérek mindazoktól, akik sértőnek találták a hivatkozott televíziós híradást" - tartalmazza az a közlemény, amelyben Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kért bocsánatot a termelőktől. Előzőleg Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szólította fel nyilvános bocsánatkérésre a céget, mert több gazdálkodó is felháborítónak tartotta, hogy a vállalat képviselője a TV2 Tények című közelmúltbeli műsorában a termelőket (is) okolta azért, hogy egyre több a közutakon a halálos vadbaleset.

A közlemény szerint a televíziós csatorna a cég teljes nyilatkozatából egy kivágott részt közölt, amely "valóban alkalmas lehetett arra, hogy a szabályszerűen eljáró gazdák sérelmesnek érezhessék". Ugyanakkor a társaság hozzáteszi: időnként tapasztalják, hogy az utak melletti földeket művelők a szántással egyre közelebb jönnek az autósok számára biztosított útburkolathoz. Az azonban a vállalat szerint csak az egyik oka lehet, hogy a vadak a közutakra jutnak, ha a termelők a zöld sávként működő árkokat is beszántják.

Semmiképpen sem tömeges jelenségről van szó, és a vállalat nyilatkozata nem a gazdák általános tevékenységeit érintette - áll a közleményben. "Így a közlés általánosító olvasata a legkisebb mértékben feleltethető meg társaságunk álláspontjának" - fogalmaz nyilvános állásfoglalásában a cég vezérigazgatója.

A zrt. szerint egyeztetnek a termelőkkel, ha azt tapasztalják, hogy az árkok beszántása a közutak állapotában problémát okozhat. Ezek a megbeszélések általában eredményesek is - húzza alá a társaság közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03