Kiszárad a Balaton?

agrarszektor.hu
A Balaton kiszáradásától tartanak egyes vízügyi szakértők, ugyanis hetek óta hetven centiméter a vízállás, csapadék alig esik, a zsilipkapuk pedig zárva vannak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár számos szakember szerint a természetre kell bízni a Balaton kiszáradásának gondját, hiszen eddig sem történt visszafordíthatatlan baj, mások szerint másfél évtized múlva megkezdődhet a teljes kiszáradás.

A Magyar Nemzet cikke szerint a Balaton vízállása nem először ilyen szélsőséges, 1879-ben például 195 centiméter volt a víz szintje, míg 2003-ban összesen 27 centiméter.

Pécseli Péter szakaszmérnök, a Balatoni Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a szabályozási szintet nem szabad 110 centiméter fölé emelni, mert az veszélyeztetné a parthoz közeli útszakaszokat illetve a vasutat, és hozzátette, a jövő hétre már mondanak esőt, a kiszáradás gondját pedig szerinte is elrendezi a természet.

Laki István, a Kis-balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője kifejtette, hogy valóban jelentősen csökkent 2011-ben a Balaton legnagyobb (nyugati) vízgyűjtőjében a csapadék, azonban két év alatt kiegyenlítődhet az évi átlagos 6-700 mm, optimálisnak mondható csapadékmennyiség. A 70 centis vízállást ő is aggasztónak tartja, de hozzáteszi, hogy a vízügyi szakemberek többsége nem támogatja a mesterséges vízpótlás lehetőségét - írja az Agroline.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03