Kiszűrik a csalókat és nem hamisíthatók ezek az új igazolványok

agrarszektor.hu
Már megközelítőleg 190 ezer őstermelő kapta meg kártya alapú új őstermelői igazolványát. További 100 ezer, még a régi típusú, papír alapú igazolvánnyal rendelkező őstermelőnek az év végéig kell igényelnie az új igazolványt jogviszonya folyamatos megőrzéséhez. Így jövő januártól a vásárlók már minden őstermelő adatait lekérdezhetik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mobiltelefonos alkalmazásával vagy internetes portálján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az őstermelői igazolványról szóló, 2016. január 1-jétől hatályos kormányrendeletnek megfelelően a 2016 előtt kiváltott, jelenleg még hatályos, papír alapú, barna színű igazolványok 2016. december 31-én hatályukat vesztik. Ez mintegy 100 ezer őstermelőt érint. Közülük 37 ezer őstermelőnek van a 2017-2018-as évre érvényesített értékesítési betétlapja, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) automatikusan töröl majd a nyilvántartásból. Erről az őstermelőt nem kell külön értesítenie, és az intézkedésről hatósági döntés sem születik.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A papír alapú, barna színű igazolvánnyal rendelkező őstermelőknek az őstermelői jogviszony folyamatosságának megőrzéséhez legkésőbb az év végéig ki kell váltaniuk az új, kártya alapú igazolványt. Ezt az állandó lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes falugazdásznál kell kérvényezni. Az esetleges torlódások elkerülése érdekében a NAK azt javasolja, hogy az érintettek mihamarabb keressék fel az illetékes falugazdászt. A falugazdászok elérhetőségei megtekinthetők a NAK portálján. Az igazolvány kiállítása és érvényesítése díjmentes.

Az agrárkamara közleménye szerint az új igazolvány számos előnnyel jár. Egyrészt hamisítás ellen védett, mindemellett tartósabb, így öt évig hatályos. Az új típusú őstermelői igazolvány egyben adathordozó is, a NÉBIH nyilvántartásában szereplő összes, az őstermelőre vonatkozó adat elérhető a hatóságok számára a kártya adattároló chipjén.

A NAK szeptember végéig már mintegy 190 ezer kártya alapú igazolványt küldött meg azoknak az őstermelőknek, akik július végéig igényelték az új típusú igazolványt. Az új kártyákkal a NAK célja többek között az, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és a vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termékek nyomonkövethetőségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot.

Az új igazolványok a gazdaság fehérítését is elősegítik, mivel a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl immár a termelők, fogyasztók, felvásárlók is hozzáférhetnek az őstermelők legfontosabb adataihoz. A NAK szerint az új rendszer a jogkövető őstermelők számára nem hátrányt, hanem egyértelműen előnyt jelent, csökkentve az esetleges visszaélések lehetőségét.

A NAK őstermelői adatok lekérdezését lehetővé tevő okostelefonos alkalmazása és internetes felülete már 2016 szeptemberétől elérhető. Segítségükkel a vásárló vagy az üzleti partner le tudja kérdezni az őstermelő nevét, ellenőrizheti, hogy érvényes és hatályos igazolvánnyal rendelkezik-e. Az alkalmazás kilistázza az őstermelő által termesztett növények és az általa vadon gyűjthető termékek körét, továbbá, hogy milyen állatokat tart, milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet. Az ingyenes alkalmazás "Nemzeti Agrárgazdasági Kamara" néven érhető el a szoftveráruházakban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?