Közös imán könyörgött esőért Trump új agrárminisztere

agrarszektor.hu
Sonny Perdue-t, Georgia állam korábbi kormányzóját nevezi ki mezőgazdasági miniszterré a hivatalba lépő új amerikai elnök, Donald Trump. Az új agrárminisztert a gazdák lelkesen fogadják, a környezetvédők viszont máris élesen elutasítják. Azzal, hogy Donald Trump a legvégére hagyta mezőgazdasági minisztere kiválasztását, egyes elemzők szerint óhatatlanul is azt sugallta az őt megválasztó vidéki lakosságnak, hogy az agrárium nem feltétlenül tartozik majd az elkövetkező négy vagy nyolc év legpreferáltabb területei közé.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

AZ USA következő mezőgazdasági minisztere Sonny Perdue, Georgia állam korábbi kormányzója, hajdani állatorvos lesz. Perdue agrárkörökben elismert személynek számít, és több mezőgazdasági cég tulajdonosa is. A híradások szerint olykor nem riad vissza szokatlan eszközöktől sem, így például 2007-ben közös imára hívta össze választóit annak érdekében, hogy legyen vége a hosszú ideje tartó akkori szárazságnak.

Perdue január 18-án mondott igent Trump felkérésére, és vállalta el az agrárirányítói posztot. A környezetvédők máris sajnálkozásukat fejezték ki emiatt, hiszen Perdue - akinek hivatala évi 150 milliárd dollár felett fog rendelkezni - elkötelezett híve a mezőgazdaságban tapasztalható szigorítások fellazításának, így a szabályozatlanabb vegyszerhasználatnak is, amivel (a zöldek szerint) megmérgezik a vizeket és tönkreteszik a talajokat.

Földindulásszerű tavaly novemberi választási győzelme után Donald Trump rögtön hozzálátott kabinetje összeállításához, de ez nem bizonyult könnyű feladatnak, amit az is mutat, hogy agrárminiszterét csak közvetlenül január 20-i beiktatása előtt tudta megnevezni. (A pontosabb kifejezés itt az államtitkár, hiszen az USA intézményei minisztériumi szintű államtitkárságok.) Azzal azonban, hogy agrárminisztere kijelölését a legvégére hagyta, egyes amerikai elemzők szerint azt az üzenetet küldte talán leglelkesebb hívei, a vidéki szavazók felé, hogy most már nem érdeklődik annyira intenzíven sorsuk és jövőjük iránt, illetve az agrárium nem feltétlenül tartozik majd az elkövetkező négy vagy nyolc év legpreferáltabb területei közé.

Mivel Trump korábban nem kérte fel egyértelműen Perdue-t az államtitkári posztra, a közelmúltban más jelöltek is felbukkantak. Például Forrest Lucas, a Lucas Oil alapítója, aki közismert anti-állatvédő, sőt még egy nonprofit szervezetet is létrehozott az állati jogok túlzott érvényre juttatása ellen.

A pletykák szerint az elnök egy nőt, vagy egy spanyol ajkú személyt is szívesen látott volna a vezetői székben, hogy ezzel erősítse a politikai korrektség látszatát. Ideális választás lehetett volna ebből a szempontból a texasi Elsa Murano, illetve a kaliforniai Abel Maldonado. A hölgy élelmiszer-biztonsági szakértő, míg a mexikói bevándorlók gyermekének számító Maldonado maga is gyakorló gazda, aki saját szőlészetet birtokol.

Trump egyik tanácsadója, a befolyásos ügyvéd Gary Baise szerint azonban a mezőgazdaság túlságosan is fontos terület ahhoz, hogy a politikai korrektséget tartsák szem előtt a következő államtitkár kiválasztásakor. Úgy látta, Trump adósa a vidéki Amerikának, ahol 27%-kal (61%-34% arányban) győzedelmeskedett vetélytársa, Hillary Clinton fölött. Baise szerint is Sonny Perdue a megfelelő választás, aki nemcsak veterán republikánus mezőgazdasági politikus, de Trump tanácsadói csapatának is értékes segítséget nyújtott a kampány idején.

A megfelelő irányító kiválasztása azonban csak az egyik fontos lépés, mivel az új miniszternek/államtitkárnak számos beharangozott ígéretet is végre kell majd hajtania. Kényes pont például a kereskedelem, ahol Trump protekcionista (piacvédő) politikája éles ellentétben áll az ágazat érdekeivel.

Az AFBF amerikai farmszövetség az egyik legerősebb támogatója volt a Csendes-óceáni Partnerségi megállapodásnak (TPP), az új elnök viszont annak a legnagyobb ellenzője. Hasonló a helyzet Kínával kapcsolatban is: Trump akár gazdasági háborúba is bonyolódna az ázsiai nagyhatalommal, miközben a mezőgazdaság azon ritka szektorok közé tartozik, amely kereskedelmi többletet képes felmutatni a keleti versenytárssal szemben. Arról nem is beszélve, hogy emigránsok nélkül az idénymunkákat aligha tudnák időben és megfelelő színvonalon elvégezni az USA-ban, márpedig ha tényleg fal épül a mexikói határon, azt az amerikai farmerek komolyan meg fogják érezni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?