Krónikus munkaerőhiány: kiterjesztenék a járulékkedvezményt

agrarszektor.hu
Az élelmiszeriparra is ki kellene terjeszteni a munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett foglakoztatói járulékkedvezményt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. Az országos munkaerőhiány egyik megoldása lehet, ha a vállalkozások munkabért terhelő járulékfizetési kötelezettsége csökken.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK a gazdasági tárcának néhány hónapja javaslatot tett arra, hogy a járulékfizetési kedvezményt terjesszék ki a főtevékenységként mezőgazdasági termelésből származó hazai alapanyagot feldolgozó élelmiszeripari vállalkozások fizikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalóira - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A mezőgazdasági termelők mellett ugyanis az élelmiszeripari vállalkozások is szakember- és munkaerőhiánnyal küzdenek.

A járulékfizetési kedvezmény segítene a munkaerő megtartásban, az elvándorlás mérséklésében és növelné az élelmiszeripar versenyképességét - vélte az elnök. A járulékkedvezmény mértékéről pedig azt mondta: minden megoldásra nyitottak, ami forintban mérhető engedményt jelent a kamarai tagok számára.

Az ősztől megjelenhetnek az újabb uniós pályázati források, amelyekre nagy szüksége van az élelmiszeriparnak. A Vidékfejlesztési Programban és GINOP-ban együtt az élelmiszeriparra elkülönített 300 milliárd forinttal enyhülhet az ágazatra nehezedő nyomás.

A jelenleg elérhető támogatási formák munkahelyteremtési és -megtartási kötelezettséget írnak elő. Ezért a NAK felhívja a figyelmet, hogy az élelmiszeripar egy speciális ágazat, ahol a korszerűsítés, beruházás hatására a hatékonyság megnövekszik, viszont az élőmunka iránti igény csökken. A kamara szerint az élelmiszeripart a többi iparágtól elkülönülten kell kezelni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03