Lázár leállította a lobbiharcot: nem lesz áfacsökkentés

agrarszektor.hu
Valószínű, hogy a sertés tőkehús után nem csökkenti újabb alapvető élelmiszerek áfakulcsát a kormány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tartja reálisnak, hogy újabb élelmiszergazdasági áfamérséklési elképzelések most a kormányon belül támogatottságot kaphassanak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nincs meg a támogatottsága a kormányon belül újabb élelmiszerpiaci áfacsökkentéseknek - jelentette ki mai tájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Van, aki ilyen lépést támogatna, de nem reális, hogy további áfacsökkentés most a kormányon belül támogatottságot kaphat - fogalmazott.

Mint ismert, a kormány januárban 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a sertés tőkehús áfáját. A lépés egyelőre sikeresnek tűnik, mivel a kereskedők jórészt "továbbadták" az áfamérséklést, vagyis a fogyasztói húsárak jelentősen csökkentek.

Ennek nyomán erőteljes lobbizás indult meg, hogy a kormány az áfát más agrár-termékpályákon is csökkentse. Ilyen igénnyel lépett fel az elmúlt napokban többek között a súlyos válsággal küzdő tejszektor, illetve a baromfi-, a zöldség-gyümölcs- vagy a halágazat is. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára egy e heti konferencián az ágazati áfacsökkentési igényeket jogosnak minősítette, bár szerinte ez az ügy "kakukktojás" a kormány adópolitikájában.

Lázár János mai tájékoztatóján konkrétabban csak a tejágazatról beszélt, ahol a kormány újabb támogatással enyhítené a felvásárlási árak drasztikus zuhanása miatti válsághelyzetet. A földművelésügyi tárca javaslatait pénteken hallgatja meg a kabinet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?