Leleplezték a csalókat - Így hamisítják a magyar libamájat

agrarszektor.hu
Előszeretettel hamisítják a libamájat és helyettesítik olcsóbb kacsamájjal egyes vállalkozások a hazai piacon - ezt derítették ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzései. A megvizsgált fagyasztott libamáj termékek többsége kacsából származott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azonnali termékvisszahívásra kötelezte a Kurunczi Hús Bt.-t a Nébih kiemelt ügyek igazgatósága (KÜI), miután a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak - áll a hivatal közleményében. A Nébih a céget arra is kötelezte, hogy az általa gyártott valamennyi "fagyasztott libamáj" jelölésű terméket hívja vissza a forgalomból, illetve hiánytalanul őrizze meg a vizsgálat lefolytatásáig.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

 

Az ügy előzménye, hogy a laboratóriumi vizsgálatok szerint a cég libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmazott. Eddig több mint 2 tonna terméket vettek forgalmi korlátozás alá mintegy 10 millió forint értékben. A felelős megállapítása után az élelmiszerhamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat - közölte a Nébih.

A libamáj a Nébih szerint a gasztronómia egyik legdrágább és legnemesebb alapanyaga. Termelésének és fogyasztásának hazánkban több száz éves hagyománya van, Márton naphoz közeledve különösen nagy népszerűségnek örvend. Mivel külsőre könnyen összetéveszthető a kacsamájjal, ezért - az elmúlt évek tapasztalatai alapján - az élelmiszerhamisítók is előszeretettel kísérleteznek vele.

A NÉBIH KÜI munkatársai országszerte több hónapig vettek mintákat fagyasztott libamáj termékekből. Az esetek többségében a fajazonossági DNS vizsgálatok kimutatták, hogy liba helyett kacsából származott az adott termék.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?