Lesz vízgazdálkodási stratégia, állami kézbe veszik az öntözést

agrarszektor.hu
A nemzeti vidékstratégiához hasonlóan elkészül a nemzeti vízgazdálkodási és öntözési stratégia is. A kormányzat szerint az ár- és belvízi megelőzéshez, védekezéshez hasonlóan az öntözés is közfeladat, ezért állami kézbe veszik az öntözést és az árszabályozást is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nemzeti vízgazdálkodási stratégia szeptember 4-én kerül a kormányülés elé, közölte a környezetügyért felelős államtitkár pénteken Szerencsen. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy több mint egy éves előkészítő munka előzte meg a stratégiát, amelynek célja a meglévő vízzel való ésszerű gazdálkodás. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzat úgy véli, hogy az ár- és belvízi megelőzéshez, védekezéshez hasonlóan az öntözés is közfeladat, vagyis állami feladat. Ezért a stratégiát centralizálni kell, állami kézben kívánja venni - a költséghatékonyság és a gazdálkodók támogatása miatt is - az öntözést és az árszabályozást is.

A környezetügyért felelős államtitkár hozzátette: jelen pillanatban 6-7 különböző, törvényes módon történik az öntözésre használt víz árának meghatározása. A vízitársulások helyett az állam lesz a vízgazdálkodás ezen elemének letéteményese. Illés Zoltán elmondta azt is, hogy amennyiben a kormány kedden elfogadja a stratégiát, annak megvalósítása az elkövetkező évek feladata lesz.

Szerencsen "Az Észak-magyarországi régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása" elnevezésű nettó 5 milliárd 692 ezer forint értékű projekt támogatási szerződését írták alá az államtitkár jelenlétében. A túlnyomórészt, több mint 86 százalékban uniós forrásból megvalósuló projektnek köszönhetően 77 abaúji, zempléni és borsodi település 91 ezer lakosának lesz egészséges ivóvize.

A kivitelezés szeptemberben kezdődik és 2015 tavaszáig tart. Egyebek mellett kiépül több mint száz kilométernyi ivóvízvezeték, hét új kutat fúrnak és tizenöt vízmű telepet építenek meg, korszerűsítik a víztisztítási technológiát is.

 

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?