Levonulóban az ár

agrarszektor.hu
Körmendnél tovább apadt a Rába, így ma reggel első fokúra minősítették vissza az árvízvédelmi készültséget a folyószakaszon. A Dráva rekordárhulláma várhatóan elmarad, a Mura mentén egyelőre a felkészülés zajlik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint jelenleg Rum és Kám térségében tart az árhullám, a Rába alsó szakaszán lehet még úgynevezett völgyi elöntésekre, de Sárvárnál, ahol még majd ezután tetőzik a vízszint, árvízvédelmi fokozat elrendelésére már nem lesz szükség. Az igazgató hozzátette, a szentgotthárdi szakaszon egyelőre fenntartják a az első fokú készültséget, mivel az épülő duzzasztó károkat szenvedett az áradás következtében.

A Murán tegnap másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a vízügyi igazgatóság, azonban Gaál Róbert szerint ennek lakosságvédelmi szempontból nincs lényeges következménye. Az önkormányzati védvonalnak minősülő Muraszemenye védelmét az eddigi intézkedések garantálják, a településen három helyszínen mintegy 15 köbméter homokot tárolnak, és előkészítettek 500 homokzsákot, továbbá összesen 20 ember mozgósítható a védekezésre. Ezzel együtt valószínűleg nem lesz szükség további lakosságvédelmi intézkedésekre a Mura zalai szakaszán, az áradás egyenletes és mérsékelt, a gátőrök folyamatosan járőröznek.

Elmarad várhatóan a rekordárhullám a Dráván, miután Őrtilosnál pár centiméteres apadást mértek. A folyó Somogy megyei szakaszán nem rendeltek el egyelőre árvízvédelmi készültséget, védekezési munkálatokra nem volt szükség, a felkészülést azonban megkezdték a lehetséges védekezési pontok kijelölésével.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?