Ma már "trendi" a kézműves élelmiszer

agrarszektor.hu
Új irányelv jelent meg a Magyar Élelmiszerkönyvben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Új irányelv vonatkozik a kézműves élelmiszerekre a Magyar Élelmiszerkönyvben. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a kézműves élelmiszer "trendi".

A közelmúltban életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A kézműves élelmiszereket hagyományos technológiával, általában magas minőségi elvárásoknak eleget téve, a tömegtermékeknél légyegesen kisebb mennyiségben készítik.

A Magyar Élelmiszerkönyv új kézműves szabályozása korlátozza azokat az eseteket, amikor a kifejezetten ipari módon előállított élelmiszereket, még ha kiváló minőségűek is, kézműves élelmiszerként értékesíthetik. Az irányelv célja olyan fizikai, kémiai és érzékszervi jellemzők, valamint előállítási technológiák meghatározása, amelyek egyértelműen megkülönböztetik a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. Így a kézművességet elsősorban az előállítás módja és az ahhoz szükséges tudás és tapasztalat határozza meg.

 

Bár a kézműves jelző elsősorban az előállítás technológiáját jelzi, az irányelv korlátozza a felhasználható anyagok körét, mivel ezektől az élelmiszerektől joggal elvárható, hogy ne tartalmazzanak felesleges adalékanyagokat, mesterséges anyagokat vagy édesítőszereket, ízfokozókat. Amennyiben van - egy-egy területre érvényes - különleges minőségre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelv, akkor a kézműves termékeknek mindenképpen teljesíteniük kell az ezekben foglaltakat is - mondta az államtitkár.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett abban, hogy a hagyományokat továbbvivő, az egészséges táplakozás céljait szolgáló élelmiszerek előállítását elősegítse és támogassa. A kistermelőknek, a mikro vállalkozásoknak a speciális fogyasztói igényeket kielégítő, a regionális ízeket ismét felfedező élelmiszerek előállítására kell koncentrálniuk.

Gyaraky Zoltán, a VM főosztályvezetője arról beszélt, hogy a tárca időben lépett ezen a területen, mert felismerte: "trendi a kézműves élelmiszer". Az élelmiszer-előállítás területén is egyre kiélezettebb a verseny, és előnyt élveznek azok a termékek, amelyeket a fogyasztók valamilyen okból keresnek - mondta az MTI szerint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?