Magyar Duna-stratégiát sürget Tabajdi Csaba

agrarszektor.hu
Magyar Duna-stratégia elkészítését sürgette csütörtökön Tabajdi Csaba, a magyar szocialista európai parlamenti (EP-) delegáció vezetője csütörtökön az uniós Duna-stratégiáról folytatott vitában Strasbourgban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tabajdi szerint a Duna-stratégia, amely a magyar uniós elnökség kezdeményezése volt, valódi közép-európai siker lehet. A képviselő kifejtette: önmagában már az is eredmény, hogy a stratégia összefogásra készteti a közép-európai országokat a gazdaság, a fejlesztéspolitika, a közlekedés, az energetika és a környezetvédelem terén. "Magyarország azonban csak akkor tud ebből profitálni, ha kidolgozza saját Duna-stratégiáját, és eldönti végre, milyen célokra kívánja hasznosítani a folyót" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A szocialista képviselő felszólalásában kiemelte a Duna hajózhatóságának, és öntözési célú hasznosításának lehetőségét. A folyó-menti országok elsőrangú érdeke a hajózhatóság javítása - szögezte le Tabajdi, aki úgy vélekedett, hogy Magyarország számára is fontos lenne, hogy csatlakozzon az Európai Bizottság által kidolgozott, a folyó hajózhatóságáról szóló nyilatkozathoz, és felhasználja az Európai Unió által e célra biztosított 21 milliárd forintot. Az EP-képviselő ugyanakkor kijelentette, hogy a hajózhatóság javítását szolgáló beruházásoknak a lehető legkisebb beavatkozás mellett kell megvalósulniuk. Tabajdi Csaba úgy látja: "fontos lenne, hogy a javuló dunai közlekedési lehetőségeket ne csak a tranzit-, de a belföldi szállítmányozásban is kihasználjuk". A szocialista politikus kifejtette, hogy a korábban, a szocialista kormányok kezdeményezésére több magyarországi szakmai szervezet, dolgozott ki szakmai javaslatot a Duna hajózhatóságának javítására.

"A jelenlegi magyar kormány sajnálatos módon ezt a szakmai programot semmibe veszi, és elzárkózik a Duna közlekedési fejlesztésétől. Ez súlyos hiba, ugyanis a folyó gazdasági hasznosításával és környezeti állapotának megőrzésével kapcsolatos érdekek összehangolhatóak lennének" - mondta a vitában a politikus. Tabajdi szerint a Duna a magyar mezőgazdaság fejlődésében is kulcsszerepet játszhat. A szocialista képviselő rámutatott: Magyarországon kifejezetten alacsony az öntözött mezőgazdasági területek aránya, mindössze a teljes mezőgazdasági terület 1-2 százaléka. Más országokkal összehasonlítva viszont a magyar vízkészlet bőséges, ezért lehetőség lenne az öntözés bővítésére. "A modern, takarékos öntözőrendszerek telepítését 2014-től a Közös Agrárpolitika keretében elérhető vidékfejlesztési támogatások is segítik" - zárta felszólalását a szocialista EP képviselő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?