Még szigorúbban ellenőrzik a silány kínai mézeket

agrarszektor.hu
Nagyobb hangsúlyt fordít a jövőben a Magyarországon árusított mézek minőségellenőrzésére az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Tudatosítani akarják a fogyasztókban, hogy a magyar méz jobb minőségű, mint a sok esetben silányabb kínai vagy egyéb külföldi méz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kiemelt figyelmet fordít az OMME és a Nébih a hazai üzletekben és piacokon árusított mézek minőségellenőrzésére. Ehhez a Magyar Méhészeti Nemzeti Program támogatási lehetőségét is igénybe veszik. A cél, hogy felhívják az emberek figyelmét a magyar méz előnyösebb tulajdonságaira a külföldről, vagy az Európai Unión kívülről érkezettekhez képest. A magyar méz jó minőségű, ugyanakkor ez a Kínából származó mézekre vagy annak keverékeire nem minden esetben igaz - derül ki az agrártárca közleményéből.

A minisztérium szerint ezért komoly szerepe van a folyamatos mézvizsgálatoknak, a termelői méz azonosítására létrehozott méz-zárszalagnak és a termelői mézesüveg használatának is.

Az Európai Unió és a magyar kormány 50-50 százalékos finanszírozásában évi 4,7 millió euró támogatáshoz jut a magyar méhészeti ágazat. Ez az összeg több mint évi 15 százalékkal haladja meg az előző támogatási ciklus forrásállományát.

A méhészek a megtermelt méz 73 százalékát nagybani felvásárlóknak, egy százalékát kiskereskedőknek, üzleteknek, további egy százalékát ipari felhasználóknak (mézeskalácsos, édesítőipar), 25 százalékát pedig közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik. Az országban több olyan nagyobb mézüzem működik, amelynek alapanyag-feldolgozó kapacitása meghaladja az évi ezer tonnát.

A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének egy százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja. Ez 22-25 milliárd forintot jelent.

Az Európai Unió 27 tagállama között a méhsűrűséget figyelembe véve Magyarország a második helyen áll. A méztermelés az elmúlt tíz évben 15-30 ezer tonna között változott, a méhcsaládok száma pedig meghaladja az 1 milliót.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?