Megdöbbentő számok: csaknem 2 millió tonna élelmiszert pazarolunk el

agrarszektor.hu
Módszertani munkacsoport alakult az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek felmérése céljából. A magyarországi élelmiszer-pazarlásról utoljára az Európai Unió készített becslést, 2006. évi adatokra alapozva. E szerint 1,8 millió tonna volt az élelmiszer-pazarlás nagysága Magyarországon, ebből 400 ezer tonna volt a háztartások felelőssége olvasható az AKI közleményében(Agrárgazdasági Kutató Intézet).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentéséért megnevezésű FÓRUM 2014 márciusában jött létre a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezésére. Az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek csökkentése az élelmiszerlánc hatékonyságának növelése útján elősegítheti az élelmezésbiztonság javítását, valamint az élelmiszerek előállításával és disztribúciójával előidézett környezeti terhelés mérséklődését.

A FÓRUM egyik legfontosabb feladata az élelmiszerpazarlás és -veszteségek mennyiségének és keletkezési helyének meghatározása Magyarországon. Ennek érdekében 2015. szeptember 14-én az Agrárgazdasági Kutató Intézetben a FÓRUM-hoz csatlakozó piaci szereplők részvételével megalakult az a munkacsoport, amely kidolgozza, hogy mely módszerekkel, adatfelvételi eljárásokkal lehet a leghatékonyabban és a legpontosabban mérni a Magyarországon keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségét.

A módszertani munkacsoport alakuló ülésén előadást tartott Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy az Európai Unióban jelenleg is fut egy az unió által finanszírozott többéves nemzetközi kutatási projekt, a FUSIONS, amelynek témája az élelmiszer-pazarlás csökkentése. Ez a projekt 2016-ban zárul és ezt követően kezdődhet meg az eredmények uniós gyakorlatba való átültetése. Addig is nagyon fontos azonban, hogy a kutatás állását nyomon kövessük, hiszen a kormányzat számára is fontos cél a veszteségek mérséklése. Ahhoz, hogy érdemi akciókat lehessen indítani, először fel kell mérni a veszteségek volumenét, a keletkezés helyét és okait az élelmiszerlánc egyes szakaszain, mert csak így határozható meg, mely pontokon lehet a legnagyobb hatást elérni a tervezett kormányzati beavatkozásokkal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?