Megduplázódott a biotermelők száma, de így több a gond is

agrarszektor.hu
Megduplázódott tavalyhoz képest a biotermelők száma, de sokkal több esetben észleltek szabálytalanságokat is, különösen a vegyszerhasználatban. Górcső alá vették az élelmiszeriparban, a háztartásokban és az egészségügyben alkalmazott fertőtlenítő szereket is, és kiderült, hogy gyakran csak álbiztonságot okoznak, hiszen nem egy alkalommal mikrobás szennyezettséget tapasztaltak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2016-ra - egy év alatt - majdnem megkétszereződött az ökológiai termelők száma, amely így már körülbelül 4 ezerre tehető. Sok esetben azonban szabálytalanságokra is fény derült, ezek fő okai a növényvédőszer-maradékok, farmakológiai hatóanyagok, GMO-s, fajidegen fehérjék, adalékok és segédanyag-maradékok alkalmazása volt. A hibázók súlyos következményekre számíthatnak - derült ki a Hungalimentaria élelmiszer-biztonsági konferencián.

 

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A szabálytalanságok eredője sokrétű, a növényvédőszer-maradékok esetében például tiltott szerek, engedélyezett készítmények, véletlen szennyeződés, vagy az előírásokban bekövetkezett változás is lehet ok. Ami a következményeket illeti, véletlen szennyeződés esetén a tanúsítványhasználat vagy teljes tanúsítvány visszavonására, újraindulásra, illetve a vevők értesítésére számíthat a hibázó vállalkozás. Érdemes megjegyezni, hogy véletlen szennyezés abból is adódhat, ha a szomszédok permetszerét fújja át a szél, de egy múltbéli vegyianyag-szennyeződés is sokáig érezhető az adott területen.

A fertőtlenítőszerek ellenőrzésének tapasztalatairól számolt be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Vizsgálataik során leghatástalanabbnak a fertőtlenítő hatású mosogatószerek bizonyultak, de higiéniai szempontból még jelentősebb problémát okozhatnak a kézfertőtlenítő szerek. Míg ugyanis a mosogatószerek esetén a szer koncentrációjának növelésével fokozni tudjuk annak hatékonyságát, addig a kézfertőtlenítő szerek alkalmazásánál erre már nincs lehetőségünk.

A kézfertőtlenítő szereket egyébként nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a háztartásokban és az egészségügyben is alkalmazzák, ami gyakran álbiztonságot okozhat. Számos esetben tapasztalták ugyanis a fertőtlenítő szerek (bontott es bontatlan csomagolásában egyaránt) mikrobás szennyezettségét.

Bemutatták a konferencián a biotermékek eredetigazolását biztosító ADNS Jogjegy rendszert is. A magyar jogtulajdonosak szabadalommal védett eljárása biztosítja a jogvédelmet, az ellenőrzés lehetőségét, segíti a tudatos vásárlást, illetve az áru útjának nyomon követhetőségét. Egy alkalmazást is kifejlesztettek hozzá, amelynek segítségével lehetőség van a tanúsítvány hitelességének ellenőrzésére, a melléklet ellenőrzésére, és hiteles másolat kérésére e-mailben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?