Megtáltosodott a húsiparban a Kométa

MTI
6 milliárd forinttal növelte árbevételét tavaly a kaposvári Kométa 99' Zrt., adózás előtti eredménye meghaladta az 550 millió forintot. Az elmúlt négy évben a cég forgalma megduplázódott, 18 milliárd forintról 36 milliárd forintra nőtt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A társaság tavaly a 2015-ösnél 21 százalékkal több, 57 ezer tonna húst és húskészítményt állított elő és adott el. Az árbevétel 61 százaléka a belföldi értékesítés eredménye, az exportárbevétel részaránya 37-ről 39 százalékra nőtt 2016-ban. A készítményexport 52 százaléka Olaszországba irányul, de a Kométa termékei emellett több mint 30 országba jutnak el. A cég megduplázta dél-koreai kivitelét, és elindította az exportot Japánba is.

A Kométa 2015-ben az előző évinél 5 milliárddal magasabb árbevételt és több százmillió forint nyereséget könyvelhetett el, azt megelőzően azonban éveken át veszteséges volt, eredményei a gazdasági válság kezdete óta romlottak. A céget a tulajdonosok pótbefizetéssel, tőkeemeléssel többször segítették.

Kaposvári székhelyén és budapesti telephelyén a Kométa jelenleg több mint 700 embert foglalkoztat, a létszám 53 százalékkal magasabb a négy évvel korábbinál. Az elmúlt 10 évben a cég mintegy 8 milliárd forintot költött fejlesztésekre, egyebek mellett teljesen felújította a vágóhidat és csontozó üzemet, valamint jelentős beruházásokat hajtott végre a gyártó és csomagoló üzemegységekben is.

A Kométa hosszú évekig két olasz húsiparos család tulajdonában volt, majd 2013-ban Kaposvár önkormányzata 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben 5 évre. Ekkor az olasz tulajdonosok is 1 milliárd forintos további tőkeemelést hajtottak végre. A város a dolgozók és a beszállítók, azaz 900 család érdekében határozott erről a lépésről, és pénzügyi befektetői hozamgaranciát, valamint megfelelő, a biztonságát védő döntési kompetenciát kért.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03