2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Élelmiszerpiac

Megvédik az őshonos növényeket és állatokat

Hamarosan megkezdődhet a génmegőrzési stratégia koncepciójának közigazgatási egyeztetése. A teljes génmegőrzési vertikumra kiterjedő tervezet a Kárpát-medence őshonos növény- és állatfajait kívánja védeni. Az éves működési költség eléri majd az 1 milliárd forintot.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A genetikailag értékes állományok védelme nem csupán nemzeti érdek, hanem kötelezettség is, hiszen a biodiverzitás védelmét nemzetközi szerződések írják elő – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a stratégiát ismertető sajtótájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az őshonos haszonállatoknak és növényeknek kiemelkedő szerepük van a mezőgazdaságban is. A tervek szerint a következő években a már jól ismert fajok – többek között a szürkemarha, rackajuh, komondor – mellett újabb fajok kaphatnak kiemelt védelmet.

A génmegőrzési stratégia koncepciója kiterjed a génmentésre és a génhasznosításra egyaránt. Előbb viszont biztosítani kell a szükséges intézkedések jogszabályi hátterét, a szervezeti struktúra kiépítését, valamint a szükséges beruházásokat, és a mintegy 1 milliárd forintos éves működési költséget – közölte Mezőszentgyörgyi Dávid, kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos.

Szürke marha gulya (Fotó: mszte.hu)

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt feladatnak tekinti a genetikailag értékes állományok bemutatását, a génmegőrzéshez kapcsolódó ismeretterjesztést is. A miniszteri biztos szerint a tervezett intézkedéseknek még ebben az évben kézzelfogható eredményei lehetnek.

A génmegőrzés szerepe világszerte egyre jelentősebb, de a begyűjtés nem képes lépést tartani a fajok kihalásának ütemével. A génmegőrzéshez kapcsolódó feladatok az FM-nél több államtitkárságot érintenek, de nem állami szervezetekkel is egyeztetnek, mivel a magánkézben lévő tenyészetek is számos védett faj fennmaradásáért felelősek. A nemzeti parkok, állami ménesek és felsőoktatási intézmények mellett ezért magánszemélyek és vállalkozók közreműködésére is számít a tárca – hangoztatta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu