Megvédik az őshonos növényeket és állatokat

MTI
Hamarosan megkezdődhet a génmegőrzési stratégia koncepciójának közigazgatási egyeztetése. A teljes génmegőrzési vertikumra kiterjedő tervezet a Kárpát-medence őshonos növény- és állatfajait kívánja védeni. Az éves működési költség eléri majd az 1 milliárd forintot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A genetikailag értékes állományok védelme nem csupán nemzeti érdek, hanem kötelezettség is, hiszen a biodiverzitás védelmét nemzetközi szerződések írják elő - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a stratégiát ismertető sajtótájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az őshonos haszonállatoknak és növényeknek kiemelkedő szerepük van a mezőgazdaságban is. A tervek szerint a következő években a már jól ismert fajok - többek között a szürkemarha, rackajuh, komondor - mellett újabb fajok kaphatnak kiemelt védelmet.

A génmegőrzési stratégia koncepciója kiterjed a génmentésre és a génhasznosításra egyaránt. Előbb viszont biztosítani kell a szükséges intézkedések jogszabályi hátterét, a szervezeti struktúra kiépítését, valamint a szükséges beruházásokat, és a mintegy 1 milliárd forintos éves működési költséget - közölte Mezőszentgyörgyi Dávid, kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt feladatnak tekinti a genetikailag értékes állományok bemutatását, a génmegőrzéshez kapcsolódó ismeretterjesztést is. A miniszteri biztos szerint a tervezett intézkedéseknek még ebben az évben kézzelfogható eredményei lehetnek.

A génmegőrzés szerepe világszerte egyre jelentősebb, de a begyűjtés nem képes lépést tartani a fajok kihalásának ütemével. A génmegőrzéshez kapcsolódó feladatok az FM-nél több államtitkárságot érintenek, de nem állami szervezetekkel is egyeztetnek, mivel a magánkézben lévő tenyészetek is számos védett faj fennmaradásáért felelősek. A nemzeti parkok, állami ménesek és felsőoktatási intézmények mellett ezért magánszemélyek és vállalkozók közreműködésére is számít a tárca - hangoztatta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?