Mire vadászik Orbán? - Ami védi és ami nem Fazekast

agrarszektor.hu
Nem is kacsa, hanem vadkacsa - így cáfolta Orbán Viktor miniszterelnök azokat a híreket, amelyek Fazekas Sándor menesztéséről szóltak. A földművelésügyi miniszter pozícióját erősíti, hogy a mezőgazdaság teljesítménymutatói kedvezők. Ma inkább az a legnagyobb kérdés vele kapcsolatban, hibáztatható-e azért, hogy az agrártárca egyik cége, a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. a brókerbotrányban több százmillió forint közpénzt bukott. Egyelőre úgy tűnik, a minisztérium elsősorban a TIG menedzsmentjére és felügyelő bizottságára hárítaná a felelősséget.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyenesen "vadkacsának" minősítette Orbán Viktor kormányfő a Népszava kérdésére azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Fazekas Sándor menesztésére készülne. Előzőleg az új közéleti-kormányközeli lap, a Napi Gazdaság írt a földművelésügyi miniszter várható felmentéséről.

Ha a mezőgazdaság mutatóit nézzük, a miniszterelnök nem lehet elégedetlen Fazekas Sándorral, mivel az agrárium kibocsátása bővül és az ágazat az utóbbi időben a GDP-növekedésben is meghatározó szerepet tölt be. Más kérdés, mennyire tekinthető ez agrárpolitikailag megalapozott, stabil növekedési pályának, illetve mennyire tudható be a növénytermelés számára kedvező időjárásnak, mint ahogy utóbbi tényezőt sokan meghatározóbb jelentőségűnek tartják. Egyelőre azonban a makrogazdasági adatok a miniszter mellett szólnak, bár ma az látszik valószínűbbnek, hogy a tavalyi rekord közeli mezőgazdasági termésmennyiségeket nehéz lesz megismételni, netán fokozni 2015-ben.

Az agrárminiszter számára ma elsősorban a brókerbotrány okozhat igazi kellemetlenséget, mivel az ügyben a stratégiai állami árukészletezéssel foglalkozó TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. is érintett, ahol a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A Hungária Értékpapírnál több mint 400 millió forintnyi TIG-befektetés ragadt benn, és ma úgy tűnik, ez a közpénz el is veszett.

Egyelőre nem világos, miért tarthatott közpénzt a TIG a Hungária Értékpapírnál, illetve az agrártárca vezetése miért nem von(at)ta azt vissza a brókercégtől. Fazekas Sándor mindenesetre az ügy tisztázására rendkívüli vizsgálatot indított, amely még nem zárult le. Az eddigi információk arra utalnak, hogy a minisztérium a vizsgálattal a TIG menedzsmentjére, illetve felügyelő bizottságára igyekszik hárítani a közpénzek elbukása miatti felelősséget.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03