Nagyító kell a horgásznak - Ki tud így ikszelni az öröknaptárba?

agrarszektor.hu
Érthetetlenül kis rubrikákkal látta el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt az öröknaptárat, amely az idén először szerepel a horgászok fogási naplóiban. A naptárban a horgászat megkezdése előtt kötelezően be kell jelölni az aznapi dátumot, de a túlságosan szűk rovatok az adminisztrációnál sok horgásznak felesleges bosszúságot okozhatnak. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) máris kilátásba helyezte, hogy a naptár elforgatásával a későbbiekben növelik a rubrikákat, de az is lehet, hogy a naptárat több oldalon helyezik majd el a fogási naplókban.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Túlsgosan és érthetetlenül kis méretűre sikeredett az az öröknaptár, amely az idén először szerepel a horgászok fogási naplóiban. A naptárban a horgászat megkezdése előtt kötelezően be kell jelölni - be kell ikszelni - az aznapi dátumot, de a kis rubrikák miatt biztosra vehető, hogy az adminisztráció az idén sok horgásznál felesleges bosszúságot okoz.

Az alábbi fotó azt mutatja, hogyan néz ki az idén a fogási naplók naptároldala. Hozzá kell tenni, hogy a fotó jóval nagyobb a valóságos méretnél, de a rubrikák még így is szűkek, miközben az oldalon - másféle elrendezésben - sok helyet ki lehetne még használni.

Az öröknaptáron mindenképp javítunk - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca szerint a későbbiekben szóba jöhet a naptár 90 fokos elfordítása és a rubrikák megnövelése, de az is felmerülhet, hogy a naptárat több oldalon helyezik majd el. A tartalmi és a formai kérdésekben egyaránt számítanak a szakmai szervezetek észrevételeire - tette hozzá a tárca.

A fogási napló tartalmi követelményeiért az agrártárca horgászati és halgazdálkodási főosztálya, míg a formai jellemzők kialakításáért és legyártatásáért - ideértve a szerkesztést, a tördelést, illetve a nyomdai kivitelezés megrendelését és szakmai felülvizsgálatát - a Nébih földművelésügyi igazgatósága a felelős. Az FM tájékoztatása szerint ugyancsak a Nébih szervezi meg, hogy a fogási naplók eljussanak azokhoz a halgazdálkodási szervezetekhez, amelyek az állami horgászjegyet is kiadják.

Mint ismert, a minisztérium 2014-ben vezette be, hogy az időközben állami hivatalos okmánnyá vált fogási naplók naptárat is tartalmazzanak. A korábbi nyilatkozatok szerint erre azért volt szükség, hogy adatokat gyűjtsenek a horgászok szokásairól, illetve csökkentsék a visszaélési lehetőségeket. A horgászok jelentős része ugyanakkor a mai napig vitatja, hogy a kötelező ikszelésnek bármilyen értelme lenne (és sokan nem is tesznek eleget a napbejelölési kötelezettségnek). Aki azonban nem ikszel, azt kockáztatja, hogy egy esetleges ellenőrzéskor büntetést kap.

A tárca további újításként az idéntől már nem egyszerű naptárat, hanem úgynevezett öröknaptárat helyezett el a fogási naplókban. Az öröknaptár lényege, hogy nem "foglalkozik" a hétköznapokkal és a hétvégékkel, a februári hónapnál pedig 29 napot tartalmaz. Emellett összesen 13 hónap szerepel benne, mivel az állami horgászjegy a váltás évének januárjától a következő év január 31-ig, vagyis tizenhárom hónapig érvényes. A változtatás egyszerűsítési célokat szolgál, mivel az ilyen típusú naptárat nem kell az adott évhez igazítani, hanem a fogási napló állandó, változtatást évről-évre nem igénylő része lehet - közölte korábban az agrárszektor.hu-val a tárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?