Nagyon sok veszély vezet tragédiákhoz a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Több mint 30 százalékkal csökkent tavaly Magyarországon a végzetes munkahelyi tragédiák száma az agráriumban. A mezőgazdaság ugyanakkor továbbra is az egyik legveszélyesebb terület a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly 837-ről 654-re csökkent az agráriumban a munkabalesetek éves száma, amelyből 12 volt halálos kimenetelű - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb adataiból. 2016-ban összesen 18 halálos kimenetelű baleset volt a mezőgazdaságban, így valamennyi ágazat közül ez vezette a halálos munkabaleseti statisztikát.

Az adatokból viszont kiderül, hogy az ágazatban egy év alatt több mint 22 százalékkal csökkent a munkahelyi balesetek száma és 33 százalékkal kevesebb végzetes kimenetelű munkabaleset történt

 - írja közleményében az NGM.

A mezőgazdasági munkabalesetek csökkentése érdekében az NGM tavaly kétéves országos munkavédelmi kampányt indított. Ugyanakkor egyre több az új veszélyforrás, mint a klímaváltozás következményei vagy az új technológiák és vegyi anyagok megjelenése. A szektor sajátossága, hogy a gazdálkodók sokszor szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, illetve vegyi anyagokkal végeznek munkát, és a munkavállallók itt is számos veszélyforrásnak vannak kitéve.

Az ágazat munkavédelmi helyzetét negatívan befolyásolja, hogy az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók száma. Sajátosság a nagyfokú fluktuáció is, az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka, illetve az alkalmi munka.

A kimutatások szerint 2016-ban több mint 700 mezőgazdasági munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság. A vizsgált munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot.

Az adatok viszont az NGM közleménye szerint azt mutatják, hogy 2017-ben a munkavédelmi helyzet javult, és az ellenőrzött munkáltatók kétharmadánál találtak "csak" szabálytalanságot.

A tárca most azt is közölte, hogy a munkavédelmi kampány 2018-ban is folytatódik. A második és harmadik negyedévében országos célvizsgálat alá veszik a mezőgazdasági tevékenységeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?