Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket! - sajtóközlemény

agrarszektor.hu
Az ipari szennyvíz-kibocsátások mérséklődésével és a csatornázás kiterjesztésével a mezőgazdaság lett élővizeink talán legnagyobb szennyezője. Ez ellen kívánt tenni a Levegő Munkacsoport, mikor a Fenntartható Megoldások Központja (Centrum pre trvaloudr¾ateµné alternatívy, CEPTA) nevű szlovák civil szervezettel közösen elindította "Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket!" című (HUSK/0901/2.1.2/0076 számú) projektjét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A program célja a biztonságos mezőgazdasági vegyszerhasználat elterjesztése vizeink védelme érdekében.
Európa négy folyójának, köztük a Dunának a szennyezettségét vizsgáló felmérés szerint a növényvédő szerek felhasználása használata nagyobb problémákkal jár, mint azt korábban feltételezték. A vizsgálatok során 500 mesterséges anyag koncentrációját mérték meg, melyek egy része növényvédő szer volt. A mérések azt mutatták, hogy a szennyező anyagok 38 százaléka olyan magas koncentrációban található meg a vizekben, ami károsíthatja az élővilágot.

A szerves szennyezőanyagok jelenléte egész Európában probléma. A környezeti szempontból kockázatosnak bizonyult anyagok többsége növényvédő szer.

Nem csak a kutatók ismerik a mezőgazdasági eredetű vízszennyezés jelentőségét. Egy idei nemzetközi felmérésben megvizsgálták az emberek környezeti kockázatokkal kapcsolatos aggodalmait. Az eredményeket összehasonlítva a korábbi adatokkal megállapítható, hogy míg az éghajlatváltozástól aggódók aránya csak kisebb mértékben változott (72 százalékról 69 százalékra), addig a vízszennyezések esetén nagyobb mértékben (69 százalékról 75 százalékra) emelkedett. A vizsgált kérdések közül a legnagyobb mértékben a növényvédő szerek kockázataival kapcsolatban növekedett meg a megkérdezettek félelme (57 százalékról 73 százalékra).

A "Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket!" című projekt keretében a két civil szervezet a projektterület környezeti állapotának vizsgálata után kiadványokat készített magyar és szlovák nyelven és tájékoztató fórumokat szervezett a gazdálkodók számára a környezetkímélő növényvédelem témájában.

A környezet állapotára komoly hatása van a növényvédelem szabályozásának, ennek érdekében az európai döntéshozók számára angol nyelvű kiadványt készítettünk.

Minden uniós tagállamnak 2012 végéig el kell készítenie fenntartható Növényvédelmi Cselekvési Tervét. A környezetvédelmi szempontok érvényesítése érdekében a Levegő Munkacsoport szakmai megbeszélést szervezett, ahol a döntéshozók, a kutatók és a civil szervezetek képviselői megvitatják elképzeléseiket a Nemzeti Cselekvési Tervvel kapcsolatban.

A "Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket!" (HUSK/0901/2.1.2/0076 számú) projekt megvalósítását a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) társfinanszírozza. Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

(A Levegő Munkacsoport sajtóközleménye)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?