Nem árt vigyázni! - Vannak csaló őstermelők

agrarszektor.hu
Visszaélnek egyes gazdálkodók az őstermelői igazolványokkal - derült ki a közelmúltbeli országos hatósági ellenőrzéseken. Előfordult, hogy a szabálytalankodók lejárt igazolvánnyal árusítottak, illetve igazolványukat valótlan nyilatkozattétellel váltották ki vagy nem saját termékeket értékesítettek. A szabálytalanságok miatt az őstermelői igazolványokat visszavonhatják, a jogszerűtlen használatot pedig jelzik az adóhatóságnak. A jövőben "komplex" hatósági ellenőrzések is várhatók, hogy csökkentsék a visszaéléseket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Országos ellenőrzéseken vizsgálták az őstermelői igazolványokat, illetve a tevékenységhez kapcsolódó szabályok betartását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok szakemberei. Az ellenőrök április 28-30. között 40 piacon, 129 esetben ellenőriztek. Összesen tizenegy megyében bizonyosodott be, hogy a gazdálkodók - valamilyen szabálytalanságot elkövetve - visszaéltek az igazolványokkal.

Most főként a szamócára szálltak rá

A háromnapos razzián elsősorban a szamócát árusító őstermelőket vizsgálták - közölte az akciót koordináló NÉBIH. Emellett ki akarták szűrni azokat, akik az igazolványokat valótlan nyilatkozattétellel váltották ki, illetve nem saját termelésű terméket árusítottak.

A piaci ellenőrzéseken a hatósági szakemberek összevetették az igazolványok adatnyilvántartó lapján bejegyzett adatokat a helyszínen árusított termékek körével. Amennyiben szabálytalanságot tapasztaltak, vagy annak gyanúja merült fel, a termelés helyén helyszíni szemléket is tartottak. Ezzel azt állapították meg, hogy az őstermelő a saját gazdaságában termelt termékeket árusítja-e vagy vásárolt terméket próbál sajátjaként értékesíteni

Ezeket a szabálytalanságokat tárták fel

Az országos ellenőrzéssorozaton a szakemberek 17 esetben derítették fel, hogy a gazdálkodók érvénytelen őstermelői igazolvánnyal árusítottak. Hiánypótlási felhívásra 18 alkalommal volt szükség, elsősorban az értékesítési betétlapok vezetésének elmulasztása miatt. Helyszíni szemlét 22 esetben tartottak, 3 őstermelőnél pedig az igazolvány visszatartása vált szükségessé.

Ha az ellenőrzéskor tapasztaltak eltérnek az adatnyilvántartó lapban foglaltaktól, illetve a helyszíni szemlén bebizonyosodik, hogy az őstermelőnek nincs lehetősége az adott terméket és mennyiséget termelni, az őstermelői igazolványt 2 hónaptól 2 évig terjedő időtartamra is visszavonhatja a hatóság. A jogszerűtlen használatot pedig minden esetben jelzik az adóhatóságnak is.

Jönnek a "komplexebb" razziák

A NÉBIH tájékoztatása szerint évente több mint 320 ezer magánszemély váltja ki, illetve érvényesítteti őstermelői igazolványát. Ezzel jogosulttá válik a mezőgazdasági őstermelői tevékenységre és a speciális adózási szabályok adókedvezmények alkalmazására. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a razziák csökkentik a visszaélések számát, de - fogalmazott a NÉBIH - továbbra is indokolt a kiemelt figyelem. Ezért a jövőben még több szak- és társhatóság bevonásával végrehajtott, "komplex" közös ellenőrzések is várhatóak a tisztességes termelők védelme érdekében - tette hozzá a hivatal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03