2017. november 23. csütörtök Kelemen, Klementina

Hírek - Élelmiszerpiac

Nem titkolhatják, hogyan buktak százmilliókat a brókerbotrányban

Ki kell adnia a végelszámolás alatt álló TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat a dokumentumokat, amelyekkel korábban rábízta pénzét a tavalyi brókerbotrányba keveredett Hungária Értékpapír Zrt.-re – erre kötelezi a céget a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete. A mai napig nem derült ki, kit terhel a felelősség azért, hogy az állami cég – amelynél a Földművelésügyi Minisztérium (FM) gyakorolta a tulajdonosi jogokat – legalább 410 millió forintot bukott a brókerbotrányban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Tizenöt napon belül ki kell adnia a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat az iratokat, illetve szerződéseket, amelyekkel a Hungária Értékpapír Zrt.-re bízta a pénzét – írja a Fővárosi Törvényszék február 5-i, első fokú ítéletére hivatkozva az Origo. Mint ismert, a TIG – amelynél az agrártárca gyakorolta a tulajdonosi jogokat – a tavalyi brókerbotrányban legalább 410 millió forintot bukott. Bár az ügyben az agrártárca a botrány kirobbanása után vizsgálatot indított, ennek eredményéről semmit nem hozott nyilvánosságra.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


A dokumentumok miatt Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes fordult bírósághoz, mivel a TIG a kért szerződéses iratokat számára nem adta ki. A bíróság a keresetet alaposnak találta, mert megítélése szerint a TIG az eljárás során nem vitatta, hogy az érintett adatok a rendelkezésére állnak, azoknak ő a kezelője és a kért adatok közérdekűnek minősülnek. A pert kezdeményező politikus szerint a dokumentumokból kiderülhet, milyen körülmények között bukta el a TIG az állami pénzeket.

Mint az agrárszektor.hu megírta, az agrártárca időközben döntött arról, hogy a stratégiai állami készletezést folytató TIG-nél végelszámolást kezdeményez, amely ma is tart. A tárca az Origónak a végelszámolásra hivatkozva azt közölte, hogy a céget képviselő végelszámoló dönthet arról, eleget tesz-e a bíróság döntésének vagy fellebbez-e. A végelszámolást a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Azzal, hogy a minisztérium végelszámolást kezdeményezett, arról is döntött, hogy feladja az eddigi stratégiai állami készletezést Magyarországon.

Az FM most azt is közölte, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV) kötött megbízási szerződés alapján gyakorolta a tulajdonosi jogokat a TIG Kft. felett. E megbízási szerződést azonban a tárca 2015. december 18-i hatállyal felmondta, így most a TIG-nél a tulajdonosi jogokat ismét az MNV Zrt. gyakorolja.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu