Olcsóbb lehet a csapolt sör, ha bejön a sörgyártók nagy terve!

agrarszektor.hu
Akár 2,5 százalékkal is nőhet a belföldön értékesített sör mennyisége az idén iparági várakozások szerint. Az ágazat szereplői szorgalmazzák, hogy a kormány a csapolt sörre is kiterjessze ki a 18 százalékra csökkentett, kedvezményes étkezőhelyi áfát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jó idő esetén 2-2,5 százalékkal is nőhet a vezető sörgyárak magyarországi értékesített sörmennyisége - mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója. Az emelkedést a GDP növekedése, a jó meleg nyár, a belföldi piacbővülés, és a prémium piac növekedése okozhatja. A '90-es évek óta tartó csökkenő sörfogyasztási trendet az elmúlt években sikerült megállítani.

Tavaly 6,7 millió hektoliter sört értékesített Magyarországon a négy vezető hazai sörgyártó, a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a Pécsi Sörfőzde. Ebből - ugyanúgy, mint 2015-ben - 6,1 millió hektoliter volt a hazai sörfogyasztás, a többi pedig exportra ment. 2016-ban 40 százalékkal nőtt az export, aminek oka, hogy a legnagyobb magyar gyárak is külföldi tulajdonban vannak, viszont az anyacég más tagországait is részben Sopronból, Kőbányáról, vagy Bőcsről látják el.

Az első negyedévben 4,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, így a háztartásoknál is több marad, az emberek jobban megengedhetik maguknak a minőségi söröket. A fesztiválok és a sportesemények mellett a gasztronómia is egyre inkább élénkíti a sörfogyasztást - emelte ki Schillinger Attila.

Ugyanakkor komoly gondot okoz a sörgyártóknak, hogy egy egységnyi sör árának 42 százaléka adó, ezért az ágazat szereplői abban bíznak, hogy a kormány kiterjeszti a csapolt sörre is a 18 százalékra mérsékelt kedvezményes étkezőhelyi áfát.

A hazai piac több mint 90 százalékát továbbra is a lágersörök teszik ki - mondta el az agrárszektor.hu-nak a Dreher. A nemzetközi, illetve hazai középáras termékek szegmense több évig tartó csökkenés után 2016-ban stabilizálódott, ami 2107-re lendületet adhat a piacnak. Schillinger Attila szerint idén 10-12 százalékkal bővül a drágább, prémium- és szuperprémium sörök kategóriája, ami szerinte összefügg a GDP-növekedéssel.

A fesztiválokon is ott lesznek a legnagyobbak
Az idei fesztiválszezonban a Borsodi az East Feszt-en és SZIN-en jelenik meg, emellett jelen lesznek a fő gasztronómiai és sör eseményeken is. A Heineken, a VOLT és Balatonsound fesztiválokon kívül, a kisebb rendezvényeken is ott lesz. A Dreher a Sziget hivatalos söre idén is, de a DreherFeszten, Dunaújvárosban a Rockmaraton-on, és Szombathelyen a Savaria-n is megtalálhatóak majd. A Dreher a D24 alkoholmentes sörrel, a K&H Biciklis napon, a SUHANJ!

A magyar sörpiacon már nem csak a kis- és kraft sörfőzők jelennek meg különlegességekkel, hanem a nagyobb sörgyárak is. A Borsodi 2017-ben a világos sör kategóriában bevezetett újdonságai, a Borsodi Tüzes és a Borsodi Jeges. A Heinekenél, az alkoholmentes radlerek közül, a Gösser NaturZitrone kiegészül a grapefruit és a bitter lemon új ízekkel, a Soproni Radler család pedig az új, meggy-citrom variánssal. A Heineken újdonsága a Soproni Óvatos Duhaj IPA, valamint az alkoholmentes Heineken 0,0. 2017-től a Heineken Hungária kínálatában elérhető a belga apátsági sör, az Affligem és a meggyes lambic sör a Mort Subite is. A Dreher idén a tanksörrel, valamint az Arany Ászok márka esetében a Frissenszűrttel bővül.

A Borsodi és a Heineken szerint a sportesemények nem befolyásolják annyira az eladást, az időjárási körülmények azonban annál inkább. A jó idő mellett pozitív hatással vannak a zenei, sör és gasztro fesztiválok is a sörfogyasztásra. A sportesemények növelik a sörfogyasztást, főleg, ha a kora esti órákra esnek. A nyár a csapolt söré, a fogyasztás inkább a vendéglátóhelyekre, a kiülős, teraszos helyekre összpontosul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55