Öreg, beteg lovak húsát tették a hamburgerekbe - Magyarország is érintett a botrányban

agrarszektor.hu
Öreg, beteg lovak húsát dolgozta fel és értékesítette marhahúsként az a 66 személy, akiket a napokban vettek őrizetbe Spanyolországban. A letartóztatások egy közel fél évtizede zajló botrány végére tehetnek pontot, amely arra is rámutatott, hogy alkalmanként milyen könnyen kijátszhatók az uniós élelmiszer-egészségügyi szabályok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy lóhússal kapcsolatos bűnügy végjátékára került sor a napokban Spanyolországban. Az Europol, vagyis az Európai Rendőrségi Hivatal 66 embert tartóztatott le azzal a váddal, hogy marhahúsként értékesítettek lóhúst, így tettek szert tetemes haszonra. A főkolompost - egy holland állampolgárságú személyt - Belgiumban sikerült elcsípni.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

 

A több helyről érkező, gyenge minőségű árut (általában marha- és lóhúst vegyesen, de néha csak utóbbit) több helyen keverték készre, majd Belgiumba szállították, amely az egyik legnagyobb lóhúsexportőr az Európai Unióban. Az ügyeskedést nagyjából öt évvel ezelőtt kezdték, amikor a marhahús kilója 3 euró, a lóhúsé 2 euró körül alakult, így tetemes nyereségre tehettek szert a csalás révén.

Az esetet súlyosbítja, hogy a lóhús nem volt alkalmas emberi fogyasztásra, ám a hivatalos papírok (sőt mikrochipek) meghamisítása révén értékesíteni tudták külföldre. Az öreg, beteg állatok főleg Portugáliából és Észak-Spanyolországból származtak, a leöléseket két vágóhídon végezték. A nyomozásba a közvetlenül érintett Spanyolország, Portugália és Belgium mellett a francia, olasz, angol, svájci és román hatóságokat is bevonták.

Az ügy kapcsán bankszámlákat zároltak, luxusautókat, ingatlanokat foglaltak le több európai országban. A 66 letartóztatott személy ellen állatkínzás, közokirat-hamisítás, az igazságszolgáltatás félrevezetése, egészség elleni bűncselekmény, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel a vád.

A botrány 2013-ban még Írországban pattant ki, ott figyeltek fel rá, hogy bizonyos - hamburgerekhez felhasznált - "marhahúsok" valójában 100 százalékban lóhúsból állnak. Ezt rövidesen DNS-tesztekkel is sikerült alátámasztani. Az Európai Bizottság rögtön átfogó vizsgálatot indított az uniós összes tagállam, valamint Norvégia, Izland és Svájc részvételével.

A 4144 begyűjtött mintából 193 pozitívnak bizonyult, a 4,6 százalékos megdöbbentő arány pedig arra világított rá, hogy alkalmanként milyen könnyen kijátszhatók az uniós élelmiszer-egészségügyi szabályok. A bevezetett szigorítások után a vizsgálatot újra elvégezték, és akkor a 2622 mintából már "csupán" 16-ban találtak lóhúst (ez 0,61 százalékot jelent). Tagállamonként viszont jelentős eltéréseket lehetett tapasztalni, Magyarországon például a 101 mintából 4 esetében (4 százalék) sikerült kimutatni, hogy a marhahúsként forgalomba hozott termék tisztázatlan eredetű lóhúst is tartalmaz.

A bűnszervezet felgöngyölítése jelenleg is tart, a hatóságok azt gyanítják, hogy a lefülelt spanyol csoport a hálózatnak csak egy kisebb része lehet. A botrány a húsáruk mellett fagyasztott termékeket is érintett, illetve érezhetően visszavetette a gyorsétterem-láncokba vetett vásárlói bizalmat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03