Ősszel szinte biztosan drágul a tej a boltokban

agrarszektor.hu
Áremelés várható a tejipari késztermékeknél ősszel, amelynek oka a felvásárlási árak növekedése. A termelők nehéz időszakon vannak túl, hiszen tavaly nyáron még 60-65 forintos kilónkénti felvásárlási árakkal kellett megbarátkozniuk. Mára a helyzet termelői szempontból sokat javult, szakemberek szerint a nyerstej ára 2017 végére átlépheti a lélektaninak számító 100 forintos küszöböt is. A késztermékek esetében viszont "hullámvasutazásra" kell számítani, és a helyzetet súlyosbítja, hogy még mindig nem tudjuk megvédeni piacunkat az olcsó külföldi UHT tejektől.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Emelkedik a nyerstej felvásárlási ára, de ez a késztermékek árnövekedését is magával hozza idén. A boltokban 3 százalék körüli emelésre számíthatunk, viszont legalább két alkalommal, amelyek összeadódva már érezhető mértékben terhelhetik meg a pénztárcánkat. A hazai piac meghatározó vállalatának számító Alföldi Tej Kft. például augusztusban és októberben szinte egészen biztosan emeléshez fog folyamodni - tudta meg az agrárszektor.hu az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

A felvásárlási árakban az elmúlt év azonos időszakához képest nagyjából 40 százalékos nyerstej-áremelkedést produkált a piac. Míg 2016 júliusában 65,90 forint/kilogramm volt az országos termelői átlagár, ez idén május elejére 92 forint környékére ugrott. Tavaly év végén valóban elindultak felfelé az árak, így az exporttal foglalkozók 2017-re jó kondíciókkal tudtak éves szerződéseket kötni - erősítette meg Besenyi Edit is, az Alföldi Tej alapanyag-gazdálkodási igazgatója.

De - hogy ne legyen minden fenékig tejfel - március-áprilisban ismét némi áresés volt tapasztalható, így május elején a spot piacon 27 centet adtak a nyerstejért, míg a fölözött tej ára 7-9 cent körül alakult. Jó hír viszont, hogy Európa-szerte nagyon keresik a zsírt, a vaj, a tejszín ára ezért jelentősen felment. Besenyi Edit szerint a nyári időszakban a nyerstejnél valószínűleg nem lesz jelentős árnövekedés. Ősszel viszont sokkal könnyebb késztermék-áremeléseket elérni, ami magával húzza a felvásárlási árakat is.

Év végére könnyen átléphetjük a lélektani 100 forintos árat, bár néhány termelő már ma is képes megugrani ezt a szintet. A magyarországi tejekre ugyan nem jellemző a magas beltartalmi érték, de aki produkálni tudja a kiváló minőséget, az most is komoly bevételekkel számolhat. Az Alföldi Tej például jól fizet a zsírra, és az árképzési rendszerükből adódóan vannak olyan prémiumok, amelyek jelentősen megemelhetik a nyerstej vételárát.

A késztermékeknél egyelőre az árak szinten tartása várható, augusztus-szeptemberben viszont elkezdődnek az áremelések. Ez általában évente három-négy lépcsőben történik meg, többnyire "csiki-csuki játék" formájában. Az előállítók bejelentenek egy 5 százalékos emelést, amiből a kereskedők végül elfogadnak 3 százalékot, és mindenki elégedett.

Problémát jelent ugyanakkor, hogy újra begyűrűzött hozzánk az olcsó szlovák UHT tej. Északi szomszédainknál komoly túlkínálat tapasztalható, de ők nem teszik tönkre a saját piacukat, a kényszerértékesítést inkább Magyarországon végzik el - emelt ki egy fontos tényezőt Besenyi Edit, akit máris megkerestek a hazai kereskedők, hogy az UHT tejnek csökkenteni kell az árát.

Az alapanyagár tehát növekszik, ám közben a késztermékárakat redukálni kellene, ami jelentős piaci feszültséget okoz. Ráadásul azt is jelenti, hogy a termelők egyelőre hiába várnak a felvásárlási árak emelésére. Ha meg tudnánk védeni a piacunkat, akkor az árak az év végig alighanem folyamatosan emelkednének - állítja az alapanyag-gazdálkodási igazgató.

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Az Alföldi Tej a közelmúltban kezdett kapacitásnövelésbe. 12 milliárd forintos beruházással fejlesztenek új feldolgozóüzemet Debrecenben, amelyhez a cég 4,8 milliárd forintos állami támogatást kapott. Az a cél, hogy ne kelljen alapanyagot értékesítenünk, vagyis ne legyünk kitéve a spot piacnak, és a hektikus ármozgásoknak - magyarázta Besenyi Edit. Az Alföldi Tej szeretné tehát az összes alapanyagát feldolgozni, mégpedig minél magasabb hozzáadott értékű termékek formájában, amelyeket exportálni is lehet, nemcsak belföldön értékesíteni.

Jelenleg 15-20 százalékot tesz ki az alapanyagként értékesített termékek aránya, és 80-85 százalékot a feldolgozottaké. A debreceni üzemfejlesztéssel a vállalat értékesítési árbevétele 10 milliárd forinttal évi 50 milliárdra nőhet. A termékek (fehérjekoncentrátum, csecsemőtápszer stb.) 30 százalékát keletre, Kínába értékesítik, a hazainál nagyobb jövedelmezőséggel. A beruházást 2018. december 31-ig kell lezárni, és akkor a jelenlegi 980 ezer kilogrammos napi nyerstej-felvásárlásuk 1,1 millióra nőhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31