Pápai húscsőd: forgatókönyvet írtak a kormánynak?

agrarszektor.hu
Forgatókönyvszerű eseményeket gyanítanak húsipari szakértők a mögött, hogy a kormány egy rendelettel stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a felszámolás előtt álló Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft.-t. Ezzel az állam a felszámolást kézben tarthatja és akár újabb finanszírozási konstrukciókkal ráhatása lehet arra, hogy a pápai húsfeldolgozás ne álljon le. Ha pedig ezt sikerülne elérni, később esetleg lehetne találni befektetőket arra, hogy a pápai húsipari vagyont és eszközöket a felszámolásból megvásárolják, így - legalább részben - a munkahelyek is megmenekülnének.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft.-t a kormány - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent, november 10-i dátumozású rendeletből. Mint ismert, a tulajdonos önkormányzat képviselőtestülete november 6-án döntött arról, hogy felszámolást kezdeményez a Pápai Hús Kft. és a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. ellen a Veszprém megyei törvényszéknél "tekintettel a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre". A felszámolás 800 munkahelyet veszélyeztethet.

Húsipari szakértők forgatókönyvszerű eseményeket látnak a mögött, hogy az önkormányzati bejelentés után néhány nappal a kormány a Pápai Hús Kft.-t stratégiai céggé nyilvánította. Egyelőre ez annyit jelent, hogy ezzel a vállalat felszámolását a kormány kézben tarthatja, mivel a csődtörvény szerint stratégiailag kiemelt társaságoknál "vagyonfelügyelőként, ideiglenes vagyonfelügyelőként, rendkívüli vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt, kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság" járhat el. Ez pedig minden bizonnyal a Nemzeti Reorganizációs Nonporfit Kft. lesz.

MTI-fotó: Nagy Lajos

Nem lenne azonban igazán értelme a stratégiai besorolásnak, ha e döntést nem követnék további lépések. Húsipari szakértők létkérdésnek tartanák például, hogy a pápai feldolgozást működésben lehessen tartani, mivel ez előfeltétele lenne a vagyonelemek és eszközök későbbi értékesítésének. Csakhogy ehhez egyelőre hiányoznak a kellő források, ezért elképzelhető, hogy a kormány - az utóbbi időszak cégbe öntött MFB-milliárdjai után - a pápai húsiparnak újabb finanszírozási forrásokat juttathat.

Ha ilyen pénzügyi konstrukciók megszületnének, a pápai húsgyárat "kényelmesebben" lehetne működtetni, amíg a vagyonelemek értékesítéséhez befektetőket lehetne találni - érvelnek húsipari szakértők. Egyelőre nem tudni, esetleg vannak-e máris olyanok a háttérben, akik megvásárolnák a pápai húsipari vagyont, amely a felszámolásban megszabadulhat a milliárdos tartozásoktól.

Automatikusan azonban nem jelentheti a pápai húsfeldolgozás megmenekülését, hogy a kormány a Pápai Hús Kft.-t stratégiai céggé minősítette. 2012-ben ilyenné nyilvánították például a kapuvári húskombinátot is, amely aztán mégis csődbe ment. Többek szerint "piaci alapon", újabb beavatkozások nélkül ez lenne a két pápai húsos cég sorsa is, mert az elmúlt időszak eseményei is azt igazolták, hogy nem tudnak versenyképesen termelni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?