Parlagon heverő földek - Katasztrófa fenyeget Kárpátalján

agrarszektor.hu
Humanitárius katasztrófa fenyeget Kárpátalján, mert az ottani gazdák a mezőgazdasági terület jelentős részét nem tudják megművelni. Nincs elegendő vetőmag, műtrágya, növényvédő szer és üzemanyag, ezért a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) adománygyűjtő akciót indított.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gyors segítséget kér a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a kárpátaljai gazdák számára, hogy el lehessen kerülni egy esetleges humanitárius katasztrófát, amely a háborús körülmények miatt alakulhat ki - jelentette be Jakab István, az érdekképviselet elnöke. A megművelhető mintegy egymillió hektár föld több mint fele hever parlagon Kárpátalján, mivel a gazdáknak nincs vetőmagjuk, műtrágyájuk és növényvédő szerük, de a gépek működéséhez szükséges üzemanyagokat sem tudják beszerezni.

Az érdekképviselet ezért arra kéri a magyar gazdálkodókat, hogy segítsenek kárpátaljai nemzettársaikon. Elsősorban pénzadományokat várnak, mivel a természetbenieket körülményes átjuttatni az ukrán határon.

Jakab István szerint a segítségre azért is szükség van, mert csak élelmiszer-segélyekkel a kárpátaljai helyzeten nem lehet segíteni, mivel az emberek nagy tömegei csúsztak le a mélyszegénység szintjére. Ezen pedig a mezőgazdasági termelés újraindításával lehet leginkább változtatni, mert az nemcsak élelmiszerekhez juttathatja a helyben élőket, hanem munkahelyeket is teremthet, és sok embernek megélhetést is biztosíthat.

A Magosz a napokban már bankszámlát nyitott, a részletekről a gazdaszervezet honlapján lehet tájékozódni. A számlára eddig már valamivel több, mint kétmillió forint adomány érkezett. Az első adományt a tervek szerint jövő pénteken adják át Kárpátalján. Az elosztásban a helyi egyházak és az ottani magyar gazdaszervezetek képviselői is közreműködnek.

Az esetleges természetbeni adományok eljuttatásában pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyújt segítséget. Emellett a segélyakcióban, amely ez év őszéig biztosan eltart, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) munkatársai is közreműködnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03