Puha volt a marha és kemények a számok - Kulináris élmény a budapesti GastroArt-ban

Agrárszektor
Évente 2-2,5 kiló marhahúsnál nem fogyaszt többet a magyar - kezdte a számok ismertetését Győrffy Balázs, az Agrárkamara elnöke. Ehhez képest az uniós átlag 6-8 kg/fő, a franciák pedig 24 kilogrammot is legyűrnek belőle. Ehhez szükség van a megfelelő étkezési hagyományra, konyhakész és kiváló minőségű húsokra is. A feldolgozottsági szint növelésével a magyar háziasszony is rávehető lenne a marhahúsfogyasztásra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világ legnagyobb marhahústermelője az USA, ezt követi Brazília, majd Európa, a maga 7,8 millió tonnás éves termelésével. Hogy ez mégis mennyire kis szám, jól érzékelteti, hogy a világtermelés 61 millió tonna körül alakul. Hazánkban tavaly 864 ezer marhát tartottak nyilván, a vágások száma 106 ezret tett ki - 64 százalékban a selejt tehenek kerültek vágóhídra. A húsmarhák ugyanis lábon elhagyják az országot - vagy tenyészállatként, vagy növendék korukban, továbbhizlalásra. A célországok továbbra is Törökország, Ausztria és Oroszország (a legutóbbiba tenyészállat megy). Az import élő marha Hollandiából, Németországból és Ausztriából érkezik. Marhahúst mintegy 12,5 ezer tonna mennyiségben hozunk és viszünk ki az országból - sorolta a számokat Győrffy Balázs.

Süle Katalin, az Agrárkamara elnökségi szóvivője charolais törzstenyésztői minőségében szólalt fel a kampánynyitón. A marhahús B12-vitamin- és vastartalmát dicsérte, illetve kifejezte reményét, hogy egyre több tenyészállat talál itthon is gazdára - akár hizlalási céllal. Az agrárszektor.hu kérdésére válaszolva Süle Katalin elmondta, hogy rentábilis tevékenység a marhatartás, de azt nem árulta el, hogy az lenne-e akkor is, ha a támogatásokat lefejtenénk a jövedelemről.

Elgondolkodtató tény, hogy a 2004-es uniós csatlakozásunk óta megnégyszereződött a húsmarha-állomány hazánkban, a legelőink viszont nem nőttek.

Arra a kérdésre, hogy a marhafogyasztás ösztönzése nem megy-e szembe azzal a trenddel, amelyik a kisebb ökológiai terhelést jelentő, gyorsan és olcsón előállítható állatfajokat preferálja, a tenyésztő a marha tájápolási szerepének hangsúlyozásával válaszolt. Azért a kamara mégiscsak tisztában lehet a magyar fogyasztók pénztárcájának vastagságával, mert a kampánynyitót követő gasztroélmény hangsúlyos eleme volt, hogy marhacombból is jó tatárbeefsteak készíthető, negyedannyi áron, mint bélszínből. Azt is bebizonyították a résztvevőknek, hogy a marha nyaka és lábszára is ízletes konyhai alapanyag. Hogy ez mennyire igaz, azt Serényi Zsolt, a Tetovált Séf percek alatt elkészített finomságai is tanúsították.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?