SAJTÓANYAG - 45 emberi sors, 600 m3 szemét, 50 hektár megtisztult erdő, közel 7,5 millió forint költségvetés

agrarszektor.hu
Sikeresnek tekinthető a XV. kerületi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. által indított Páskomligeti erdő rehabilitációs program, melynek során 45 hajléktalan sorsa oldódott meg hosszútávon, emellett a helyi lakosság ismét birtokába veheti a szeméttől megtisztított kiserdőt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Budapest XV. kerületében a Páskomligeti erdőben - hasonlóan a főváros más helyszínein lévő erdős területekhez - évek óta élnek életvitelszerűen hajléktalan emberek. A XV. kerületi Önkormányzat a terület kezelőjével a Pilisi Parkerdő Zrt-vel közösen a terület rendezéséről és ennek eredményeként újból lakossági célokra - rekreáció, oktatás, sport - való hasznosításáról döntött. A területen tartózkodó hajléktalan emberek helyzetének megoldása érdekében az önkormányzat felkérte a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, hogy az Újpalotai Családsegítő Szolgálattal együttműködve dolgozzon ki egy olyan hatékony programot, amely nem csupán az erdő megtisztítását, hanem az ott élő hajléktalan emberek élethelyzetének javítását és a korábbinál jobb lakhatási körülmények biztosítást is szolgálja.


A program végrehajtása három fázisban történik. Az erdőben élő hajléktalanok egyszerű kitiltása nem oldja meg hosszútávon a problémákat. Első lépésként az ott élő emberekre személyre szabva kellett megkeresni azt a megoldást, ami őket visszavezeti a normális emberi életbe. Kinek albérletet, kinek munkásszállást keresve, kinek a régi otthonába visszaköltözve keresett megoldást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A program összköltsége 2 millió 725 ezer forint.


A második fázis során az illegális erdei hajlékokban felhalmozott szemét került elszállításra. Az erdőterület látványos megtisztítása során közel 600 m3, nagyrészt kommunális hulladékot több mint 4 millió 750 ezer forint költséggel szállított el a XV. kerületi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt.
A következő években folytatódó harmadik fázis olyan közjóléti beruházások végrehajtását jelenti, amelyek újra vonzóvá teszi a kiserdőt a helyi kikapcsolódni vágyók számára. Tervek között szerepel egy erdei játszótér kialakítása és egy erdei tanösvény létrehozása. A tervek megvalósításához a helyi vállalkozások és civil szféra bevonását tervezik a felek. 

 

A XV. kerületi Önkormányzat, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat emberi és természeti értékeket egyaránt mentő mintaszerű együttműködése példa lehet egész Budapesten a környezeti értékek pusztulását eredményező szociális problémák kezelésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03